Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. aug. 31.


DSZC

  • Szakképzés
  • Sajtótájékoztató
  • DSZC iskolái

Csúsztatott iskolakezdés

A 2021/2022. tanévben a DSZC összes intézményében fél 9-kor kezdődik a tanítás.

Csúsztatott iskolakezdés

A 2021/2022. tanévben a DSZC összes intézményében fél 9-kor kezdődik a tanítás.

Fél órával később, 8 óra helyett fél 9-kor csengettek be az előző tanévben a Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Tankerület több iskolájában is. A következő szemeszterben még több diák örülhet a csúsztatott iskolakezdésnek – erről Papp László, Debrecen polgármestere és Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja beszélt kedden, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikumban tartott sajtótájékoztatón.

20210831 120848

Papp László hangsúlyozta: a szeptember 1-jén kezdődő tanév a város életében a reggeli és a délutáni órákban is hirtelen megnövekvő forgalommal és zsúfolt tömegközlekedési eszközökkel jár. Éppen ezért számos lehetőséget mérlegeltek annak érdekében, hogy az iskolai napokat könnyebbé tegyék a városlakók, az itt tanulók és dolgozók számára. A városvezető hozzátette, hogy a pozitív visszajelzések azt mutatták, érdemes több iskolát is bevonni a tavaly elindult pilot-programba és még több helyen bevezetni a csúsztatott napkezdést. A polgármester elmondta, hogy míg az előző évben 2700, addig idén már 10400 DSZC-s diákot, a városban pedig összesen 12645 fiatalt érint a kései órakezdés. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a 2021/2022. tanévben a DSZC mind a 11 intézménye csatlakozik a kezdeményezéshez. Papp László arról is beszélt, hogy a Debreceni Közlekedési Vállalat is felkészült a szerdai iskolakezdésre.

A sajtótájékoztatón Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja az elmúlt tanév tapasztalatai alapján arról beszélt, hogy a csúsztatott iskolakezdés egy hatékony és jó lehetőség a tanulók és az oktatók számára is. Mint mondta, tanárként ő is tapasztalta, hogy a nap elején még álmosak a diákok, így az első tanóra kevésbé eredményes. A kancellár úgy látja, hogy a fél 9-es becsengetéssel ennek kiküszöbölésére van lehetőség, hiszen a fiatalok jobban rá tudnak hangolódni a napra és a távolról érkező tanulóknak is van idejük beérni az iskolába. A kancellár arról is beszélt, hogy nemcsak pedagógiai szempontból lényeges a későbbi kezdés, hanem családbarát munkahely lévén a DSZC igyekszik szem előtt tartani a kisgyerekes dolgozók igényeit is.

20210831 121326

Tirpák Zsolt a csúsztatott iskolakezdéssel összefüggésben a megújult szakképzési rendszerről is szót ejtett. Kiemelte, hogy a szakképző intézményekben előnyben részesítik a projekt alapú oktatást, ami rugalmas keretek között zajlik, így habár fél órával később kezdődik a tanítás, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a diákok tovább maradnak az iskolában.

Újságírói kérdésre a kancellár arról is beszélt, hogy jelenleg mintegy 2500 felnőtt hallgatója van a DSZC-nek. Mint mondta, a szakképzési centrum a jövőben a távoktatást szeretné előtérbe helyezni a felnőttek körében. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként személyes konzultációt tartanak az iskolákban, viszont az elméletet mindenki önállóan, saját időbeosztása szerint, otthon tudja majd megtanulni. A gyakorlati órák pedig természetesen továbbra is személyes jelenléttel valósulnak meg.

Szöveg és fotók: Szőgyényi Adrienn

 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehir | HAON | Cívishír

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020