Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Cukrász


Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány
  • Képzési idő: 1 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol indul a képzés:
  • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • A képzések államilag támogatottak, ingyenesek.
  • A szakmák megfelelő létszám esetén indulhatnak.
  • A bemeneti feltétel érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány, mely szakmánként változó.
  • Előzetes tudás is beszámítható, amelyről az iskolák vezetői döntenek.
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható.
  • Felvételi vizsga egyik képzésnél sem szükséges.
  • A felvétel feltétele a legtöbb szakma esetén az egészségügyi alkalmasság.
  • Az oktatás elméleti része az iskolában, a gyakorlati része pedig belső tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen zajlik.
  • Az oktatási napok 2-3 hétköznap délután kezdődnek általában 16:00 órai kezdéssel.
  • Beiratkozás a szakmához tartozó iskolában történik.
  • A képzések sikeres vizsga esetén szakmai bizonyítvánnyal zárulnak.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 3.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020