Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hentes és húskészítmény-készítő


Hentes és húskészítmény-készítő illusztráció

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása és szeret emberekkel foglalkozni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • átveszi a munkaterületet;
  • felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
  • elsődleges feldolgozást végez;
  • darabolást, csontozást végez;
  • másodlagos feldolgozást végez;
  • félkész- és késztermékeket készít;
  • hőkezelt húskészítményeket gyárt;
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
  • befejező műveleteket végez;
  • gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
  • alapméréseket végez.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány
  • Képzési idő: 1,5 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol indul a képzés:
  • Debreceni SZC Irinyi János Technikum
  • A képzések államilag támogatottak, ingyenesek.
  • A szakmák megfelelő létszám esetén indulhatnak.
  • A bemeneti feltétel érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány, mely szakmánként változó.
  • Előzetes tudás is beszámítható, amelyről az iskolák vezetői döntenek.
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható.
  • Felvételi vizsga egyik képzésnél sem szükséges.
  • A felvétel feltétele a legtöbb szakma esetén az egészségügyi alkalmasság.
  • Az oktatás elméleti része az iskolában, a gyakorlati része pedig belső tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen zajlik.
  • Az oktatási napok 2-3 hétköznap délután kezdődnek általában 16:00 órai kezdéssel.
  • Beiratkozás a szakmához tartozó iskolában történik.
  • A képzések sikeres vizsga esetén szakmai bizonyítvánnyal zárulnak.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 3.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020