Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Szakács


Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány
  • Képzési idő: 1 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol indul a képzés:
  • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • A képzések államilag támogatottak, ingyenesek.
  • A szakmák megfelelő létszám esetén indulhatnak.
  • A bemeneti feltétel érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány, mely szakmánként változó.
  • Előzetes tudás is beszámítható, amelyről az iskolák vezetői döntenek.
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható.
  • Felvételi vizsga egyik képzésnél sem szükséges.
  • A felvétel feltétele a legtöbb szakma esetén az egészségügyi alkalmasság.
  • Az oktatás elméleti része az iskolában, a gyakorlati része pedig belső tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen zajlik.
  • Az oktatási napok 2-3 hétköznap délután kezdődnek általában 16:00 órai kezdéssel.
  • Beiratkozás a szakmához tartozó iskolában történik.
  • A képzések sikeres vizsga esetén szakmai bizonyítvánnyal zárulnak.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 3.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020