Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Vegyész technikus


Vegyész technikus illusztráció

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol indul a képzés:
  • Debreceni SZC Vegyipari Technikum
  • A képzések államilag támogatottak, ingyenesek.
  • A szakmák megfelelő létszám esetén indulhatnak.
  • A bemeneti feltétel érettségi vagy általános iskolai bizonyítvány, mely szakmánként változó.
  • Előzetes tudás is beszámítható, amelyről az iskolák vezetői döntenek.
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható.
  • Felvételi vizsga egyik képzésnél sem szükséges.
  • A felvétel feltétele a legtöbb szakma esetén az egészségügyi alkalmasság.
  • Az oktatás elméleti része az iskolában, a gyakorlati része pedig belső tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen zajlik.
  • Az oktatási napok 2-3 hétköznap délután kezdődnek általában 16:00 órai kezdéssel.
  • Beiratkozás a szakmához tartozó iskolában történik.
  • A képzések sikeres vizsga esetén szakmai bizonyítvánnyal zárulnak.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 3.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020