Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Szakács szaktechnikus


Szakács szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedését célzó munkavégzést.

A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség. 

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • vezető szakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;
  • vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
  • megérti és felhasználja a technológiai műveletek idegennyelvű leírásait.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol a képzés indul:
  • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • Ha az érettségid már megvan, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására,
  • Ha a szakmai vizsgád megvan, lehetőséged van ingyenesen 1 szakma elsajátítására,
  • A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz,
  • Jelentkezőket 25 éves korig fogadunk,
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható, 
  • A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig,
  • Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult,
  • Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz,
  • Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy munkabérben részesülhetsz a duális képzésben. Az ösztöndíj, munkabér mértéke a jelenleg hatályos minimálbérhez van kötve, így annak változása az ösztöndíjat is befolyásolja.
  • A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás utánés az igazolatlan hiányzás is,
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg,
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 15.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020