Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Vegyész technikus


Vegyész technikus illusztráció

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Iskola, ahol a képzés indul:
  • Debreceni SZC Vegyipari Technikum
  • Ha az érettségid már megvan, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására,
  • Ha a szakmai vizsgád megvan, lehetőséged van ingyenesen 1 szakma elsajátítására,
  • A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz,
  • Jelentkezőket 25 éves korig fogadunk,
  • Előképzettség bizonyos szakmák esetében beszámítható, 
  • A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig,
  • Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult,
  • Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz,
  • Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy munkabérben részesülhetsz a duális képzésben. Az ösztöndíj, munkabér mértéke a jelenleg hatályos minimálbérhez van kötve, így annak változása az ösztöndíjat is befolyásolja.
  • A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás utánés az igazolatlan hiányzás is,
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg,
  • Pótjelentkezési határidő: 2021. szeptember 15.
  • Várjuk jelentkezésed!
  • Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!
Széchenyi 2020