Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 1.
Beke Ivett

  Karrierhetek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben

  A Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium karrierhete január 29-én Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának előadásával vette kezdetét. A számos izgalmas program mellett csütörtökön Dr. Barcsa Lajos, alpolgármester előadásával folytatódott. A programsorozat az intézményben február 02-ig tart.

  Karrierhetek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben

  Pályaorientáció, karriertervezési tanácsadás, motiváció erősítése, életpályatervezés – csak néhány a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái karrierhetének témái közül. Az intézményekben külön-külön megrendezésre kerülő programsorozat részeként a tanulók és oktatóik számos interaktív előadáson szerezhetnek élményeket, találkozhatnak több vállalati partnerrel, és megismerhetik a Debrecen város adta karrierépítési lehetőségeket.

  A Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményben megvalósul a Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal. Ezeknek a célja, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek kiaknázására.

  Ez a hét az iskolák életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósíthassanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok, és ami akár megerősítheti őket az iskola és a szakválasztásban, illetve felvértezi őket a munka világában hasznosítható tudással. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő végtelen lehetőségeket.

  A karrierhetek egyik célja az is, hogy felhívja a tanulók figyelmét arra, hogy a kapcsolatépítés, a kapcsolati tőke megszerzése is kiemelt fontosságú a jövőre nézve. Fontos megjegyezni azt is, hogy a szakma folyamatosan változik, ezért a diákoknak nyitottnak is kell lennie az innovációkra, újításokra. Legalább ilyen fontos tényező a személyes készségek és kompetenciák fejlesztése is, pl. a csapatmunka, a kommunikáció vagy a problémamegoldó készség. Fontos felismerniük a tanulóknak, hogy ki kell lépniük a komfortzónából, és megismerni saját képességeiket, hogy reális célokat tűzhessenek ki maguk elé.

  A Karrierhetet hétfőn Tirpák Zsolt kancellár előadása nyitotta meg, amelyben az oktatói testülethez szólt, megköszönte állhatatos munkájukat, és kifejtette az oktatók hogyan lehetnek szerves részei a gyerekek pályaválasztásának sikereiben, fontos az ő elhivatottságuk is, hogy tanulóink megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

  A Beregszászi Karrierhetének programjai között szerepelt számos interaktív előadás, amelyet a Beregszásziban végzett sikeres tanulók, vagy éppen a Debreceni Egyetem karainak képviselői tartottak. Számos üzemlátogatásra is lehetőségük volt a fiataloknak (Vitesco Technologies Hungary Kft., Krones Hungary Kft., Volánbusz, EPAM, BT és Innonic Group, Sensirion Hungary Kft.), és voltak a BMW Oktatási Központjában is, de iskolapszichológus is foglalkozott a tanulókkal.

  A fiatalok karriertámogatása csütörtökön Dr. Barcsa Lajos, alpolgármester előadásával folytatódott, amely Debrecent, mint a lehetőségek városát mutatta be a különböző korosztályú tanulóknak, valamint az oktatói testületnek. „Kisebbfajta gazdasági csoda történt a városban” – jelentette ki az alpolgármester. Elmondta, fontos cél volt megvalósítani azt, hogy olyan 21. századi munkahelyeket hozzunk létre, amelyek a fiatal tanulók érdekeit is figyelembe véve kellemes környezet alakítanak ki számukra. Előadásában elmondta, hogy ehhez mire volt szükség, egyrészt 2014 és 2020 között a fókuszban az szerepelt, hogy új ipari parkokat hozzon létre a város. Úgy véli, a sikeres városfejlesztés alapja a jól átgondolt stratégia. A 2020-as években pedig most már arra helyeződik a hangsúly, hogy ne csak munkahelyek jöjjenek létre, hanem hogy a lakói szeressenek is itt élni.

  Érdekességként említette, hogy 2015 és 2022 között majdnem 4 és fél ezer milliárdnyi működő tőke áramlott a városba, ezzel 18 ezer munkahelyet teremtve (megjegyezte, hogy ezt a számot pedig már meg is haladta a város). Ebből kb. 6 ezer lett eddig betöltve. Ezzel az aránnyal mostmár a munkaadók versengenek a munkaerőért, „értetek” – szólította meg a diákokat. A cégek között jelentős mértékű az autóipar és annak beszállítói, de a gyógyszeripar és a szolgáltatószektor is szép számmal jelen van Debrecenben. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy Debrecenben egyébként is erős volt a gazdaság – a már itt lévő vállalatok is fontos gazdasági szereplők, akik továbbra is a folyamatos bővítésen és fejlesztésen gondolkoznak. A már itt lévő és bejelentett, betelepülő, épülő vállalatok több tízezer új munkahelyet teremtenek a városban, vagyis ezután még nagyobb lesz a verseny, nagyobb választási lehetőséget kínálva a pályakezdőknek.

  Nem csak a gazdaságfejlesztés a fontos, hanem az is, hogy jövőképet lássanak a fiatalok maguk előtt. Kiemelt figyelmet fordít a város a környezetének védelmére, mivel „nem füstös iparvárost szeretnének”, hanem azt, hogy Debrecen legyen a kultúra, a zöld környezet és az élhetőség városa is – emelte ki Dr. Barcsa Lajos. Ennek érdekében különböző programokat valósít meg a város, az alpolgármester említette a kultúra támogatását, a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Civaqua-programot, a már megvalósult és tervezett napelemparkokat, valamint a fenntartható zöld tömegközlekedésre való törekvést is. Felhívta a figyelmet, hogy a pályakezdő fiatalok számára a város bérlakásprogramot tervez megvalósítani a jövőben.

  Pénteken a végzős diákokat szólítja majd meg Farmasi József, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese a Beregszászi Karrierhetén, amely előadáson a fiatalok a továbbtanulási lehetőségekről hallhatnak. Ezt követően, a hetet egy vállalati kerekasztal-beszélgetés zárja, melynek célja az általános iskolás tanulók pályaorientációjának erősítése az iskola stratégiai partnerei által keresett szakmák irányába, jó gyakorlatok átadása. A Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben, a programsorozatot február 5-tel kezdődően a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum folytatja. A tavasz folyamán pedig további iskolákban szervezik majd meg a diákokat, oktatókat és szülőket egyaránt megszólító témahetet.

  GALÉRIA

  Beregszászi Karrierhét

  DSC_0682.jpg
  DSC_0711.jpg
  DSC_0696.jpg

  GALÉRIA

  Beregszászi karrierhét kerekasztal

  DSC_0067.jpg
  DSC_0065.jpg
  DSC_0045.jpg

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Együtt a fiatalok és Debrecen jövőjéért

  Együtt a fiatalok és Debrecen jövőjéért

  A Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum a tanulók beiskolázásának és karriertámogatásának fejlesztése érdekében erősítette meg együttműködését, melyről a felek sajtótájékoztatón számoltak be.

  2024. febr. 16.
  DSZC
  Vállalati fórum a Debreceni Szakképzési Centrumban

  Vállalati fórum a Debreceni Szakképzési Centrumban

  Tanácskozást tartottunk a szakképzési rendszerben bekövetkezett közelmúltbeli változásokról, valamint a partneri együttműködések aktualitásairól és lehetőségeiről. Az eseménnyel régi hagyományt hívott életre centrumunk.

  2024. febr. 16.
  Beke Ivett
  CATL és DSZC stratégiai együttműködési megállapodás

  CATL és DSZC stratégiai együttműködési megállapodás

  Bővült a Debreceni Szakképzési Centrum partnereinek száma. Stratégiai együttműködést kötött a DSZC és a Contemporary Amperex Technology Hungary, melynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt.

  2024. febr. 14.
  DSZC


  KIMIKK
  4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Debreceni Szakképzési Centrum

    4030 Debrecen, Fokos utca 12.

   • Telefon: 06-52/437-311

    E-mail: dszc@dszc.hu

    OM azonosító: 203033

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111 Felnőttképző engedélyszáma: E/2020/000310


   2024Debreceni Szakképzési Centrum