Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. máj. 10.
Beke Ivett, Kovács Szandra

    Szakképzési Centrumok által szervezett munkaerőpiaci-képzések indítása

    2024 májusában a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a kormányhivatalok, és a települési önkormányzatok által olyan képzések jönnek létre, amelyek megvalósulása gazdasági partnerek és a kamarák partneri együttműködésével történik.

    Szakképzési Centrumok által szervezett munkaerőpiaci-képzések indítása

    A pilot programban résztvevők először Hajdú-Bihar Vármegyében, a Berettyóújfalui és a Debreceni Szakképzési Centrumok szervezésében szerezhetnek szakmát, szakképesítést, részszakmát vagy hatósági képzést. A partnerség sikerét mutatja, hogy már a képzésszervezés közben jelentősen nőttek az előzetes létszámok.

    A projektindító sajtótájékoztatón Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket; és elmondta, hogy elkötelezetten és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy tegyenek a szakképzésért, tegyenek az oktatás színvonaláért és a fiatalok jövőjéért, hiszen róluk szól ez a történet elsősorban.

    Dr. Hankó Balázs, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kifejtette, a cél az, hogy minden dolgozni vágyó kezébe olyan szakma kerüljön, amivel azonnal elhelyezkedhet (azaz van munkaerőpiaci kereslete), amivel előrébb lép, és amiben jól érzi magát. Nem kevesebb feladatot vállalnak, minthogy ez év végéig 20 ezer álláskereső főnek biztosítanak 100%-os támogatással intenzív felnőttoktatást, felnőttképzést. Ezzel is szeretnének hozzájárulni a magyar gazdaság még versenyképesebbé tételéhez.

    A rendezvényen a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal nevében Tapolcai Zoltán, Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi főosztályvezető szólalt fel. „- A képzést ott kell megcsinálni, ahol az álláskeresők vannak – és ez azért jelentős szempont, mert a képzésben résztvevők sokszor alacsony mobilitási hajlandósággal rendelkeznek. A kormányhivatal feladata ebben a folyamatban tehát az is volt, hogy megtalálja azokat a helyi gazdasági szereplőket, ahol a képzést követően el tudnak helyezkedni.”

    A sajtótájékoztatót Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja zárta, aki elmondta: elsőnek lenni mindig nagy felelősség, de Hajdú-Bihar vármegye és Debrecen örömmel vállalta ezt a feladatot, annak minden örömével és útközbeni tervével. A gazdasági fejlődésben – bármilyen korszakban – a munkaerő utánpótlás kulcsfontosságú. A szakképzési centrumok felnőttek a feladathoz, olyan magas szintű képzést tudnak biztosítani, hogy a humánerőforrás, a szakmai képzés tovább fog erősödni az elkövetkezendő időszakban. A pilot program megvalósulásában a szakmai képzés csak egy kis szelet. Kiemelten fontos az is, hogy mentális támogatást adjon a program, és hogy elhitesse, hogy az álláskereső fontos a munkaerőpiacon, valamint, hogy a képzés által új önbizalmat, lehetőségeket és legfőképpen: karriertámogatást kapjanak. Az eredményesség ebben a komplex programban lépésről lépésre fog haladni, ez adja a különlegességét.

    A program célja kettős: nem csak az álláskeresőket támogatja, de egyben a munkaerőpiacot is. A potenciális munkaerőtartalékot jelentő munkanélküliek, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem keresők munkaerőpiaci szempontból releváns szakmához, szakképesítéshez juthatnak, alap- és munkaerőpiaci kompetenciáikat fejleszthetik, foglalkoztathatóságuk nagyban előmozdulhat.

    Hajdú-Bihar Vármegyében a program keretében 57 képzési csoportban, 18 helyszínen 643 fő szerezhet szakmát, részszakmát, szakképesítést vagy vehet részt hatósági képzésben. A képzések időtartama szakképesítések és részszakmák esetén 2-3 hónap, szakmák esetén 11-12 hónap. A képzések több ütemben indulnak és legkésőbb 2025 júniusában zárulnak.

    A program első ütemeként három szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés indítása került meghatározásra. Élelmiszer-eladó képzés (17 fő) indult debreceni helyszínnel május 6-án, Higiénés intézményi takarító képzés (20 fő) indult nyíradonyi helyszínnel május 7-én, és Betegkísérő képzés (20 fő) indul derecskei helyszínnel május 13-án.

    A képzési program kialakításában kiemelt szerep jut a kompetenciaelemzéseknek, a bemeneti mérések eredményeinek, a munkaerőpiaci ismereteknek és a karriertámogatásnak - ennek érdekében a képzésben résztvevők közvetlenül összekapcsolásra kerülnek a gazdasági szereplőkkel. A munkáltatói igények nemcsak a szakmák, szakképesítések körét determinálják, hanem a képzési tartalmat és szakmai követelményeket is.

    A szakképzési centrumok felkészültek és rendelkezésre állnak a képzésindításhoz szükséges tárgyi és személyi feltételek, valamint a program indulásához létrehoztak egy operatív felnőttképzési és szakmai támogató csoportot is. A célcsoport képzésbe történő bevonása és benntartása érdekében az oktatás a lakóhelyen, vagy ahhoz a lehető legközelebb valósul meg, az oda való eljutás a célcsoporttagoknak szervezetten/támogatottan történik. A képzésben tartás és a motiváció erősítése érdekében kellő helyismerettel rendelkező mentorok is bevonásra kerülnek.

    GALÉRIA

    Szakképzési Centrumok által szervezett munkaerőpiaci-képzések indítása

    DSC_0321.jpg
    DSC_0371.jpg
    DSC_0391.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

    Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

    Hőkamerás autó, rendőrségi bemutatók, bankbusz, robotok, kísérletek – szinte végtelen a sora a programkínálatnak. Három helyszínen várja az érdeklődőket hétfőn és kedden a Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaorientációs kiállítás. A szervező Debreceni Szakképzési Centrum az előzetes regisztrációk alapján mintegy 4000 látogatóra számít a két nap alatt.

    2024. okt. 7.
    Beke Ivett
    Újra Hello Szakma a Nagyerdei Stadionban

    Újra Hello Szakma a Nagyerdei Stadionban

    Három rendezvényhelyszín, mintegy 80 standon, több mint 90 kiállító, interaktív standok, jó hangulat – újra Hello Szakma a Nagyerdő szívében. A rendezvény mára a régió legnagyobb pályaválasztási kiállításává nőtte ki magát. A Debreceni Szakképzési Centrum kétnapos programsorozata negyedik alkalommal tér vissza, és várja a környék általános- és középiskolásait, szüleiket, tanáraikat október 7-én és 8-án. 20 ágazat, 80 szakma.

    2024. szept. 30.
    Beke Ivett
    Ismét utaztak a rakománnyal teli kamionok a Profi-T-Ability debreceni fordulóján

    Ismét utaztak a rakománnyal teli kamionok a Profi-T-Ability debreceni fordulóján

    Logisztikai vetélkedőnek adott helyet Debrecen, szeptember 27-én. A városba harmadik alkalommal tért vissza a Profi-T-Ability logisztikai társasjáték országos bajnokságának területi fordulója. A program ezúttal új helyszínen, a Kossuth téren várta a fiatalokat. A négy továbbjutó között volt a Debreceni Szakképzési Centrum három tanulója is.

    2024. szept. 30.
    Beke Ivett


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum