Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. aug. 30.
Kovács Szandra

    19 ágazatban, 68 szakma oktatásával indul el a tanév a DSZC intézményeiben

    A DSZC által kínált szakmák továbbra is a debreceni gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak, és a tapasztalat azt mutatja, hogy az ezirányú törekvések sikeresnek bizonyulnak a képzési kínálat kialakításában, valamint a képzési portfólió folyamatos monitorozása és felülvizsgálata garantálja, hogy minél rövidebb időn belül reagálhassunk a vállalati igényekre – számolt be Szilágyi Sándor főigazgató a DSZC tanévindító sajtótájékoztatóján.

    19 ágazatban, 68 szakma oktatásával indul el a tanév a DSZC intézményeiben

    Újdonság az oktatási és rendészeti ágazat a DSZC-ben – az erre történő beiskolázás igazán sikeresnek bizonyult. A vállalati igényekhez kapcsolódva, továbbra is kiemelten fontos az idegennyelvi képzés – legyen szó kéttannyelvű vagy nyelvi előkészítős képzésekről -, melynek valamely formája jelenleg a Bethlenben, a Mechwartban, a Péchyben és a Vegyipariban is elérhető. Továbbra is kiemelkedő jelentőségű az, hogy az okleveles technikus képzés által lehetővé vált az, hogy az egyetemi tananyagban szereplő tartalmak már a szakképzésbe is bekerüljenek, ezáltal tovább erősítve a felsőoktatással történő koherenciát. Szakmától függően pedig 30-35 kredit be is számítható az egyetemi tananyagba, szakirányú továbbtanulás esetén. A 2024/25-ös tanévtől a DSZC 4 iskolájában valósul meg az okleveles technikus képzés: a korábbi Bethlen, Mechwart és Vegyipari technikumok mellett már a Kreatív Technikumban is, óvodai nevelő szakon. A már érettségivel rendelkező fiataloknak sem engedi el a kezét a Centrum, hiszen az iskoláiban oktatott összes szakma elérhető számukra is, előképzettségük miatt pedig a képzési idő számukra rövidebb. Nappali rendszerben és felnőttképzésben is széles palettával csábít a szakképzés Debrecenben. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatallal közösen kidolgozott és indított, ún. „munkaerőpiaci képzések” pedig azokat a foglalkoztatásban nem lévőket célozzák meg, akiket egy szakmai képzéssel vissza lehet integrálni a munkaerőpiacra. A tavasszal indult programban folyamatosan indulnak a képzések, a vármegye 19 helyszínén csaknem 90 képzési csoportban. Decemberig így több mint 1200 fő képzése valósulhat meg.
    A főigazgató beszámolt a Centrum beiskolázási adatairól is, miszerint több mint 8600 diákot tanulói, több mint 3000 diákot felnőtt jogviszonyban jegyeznek – ugyanakkor hangsúlyos, hogy a felnőtteknek szóló képzések indulása nem kötött a szeptemberi tanévindításhoz, az év során folyamatosan indulva várják az érdeklődőket. A beiratkozások alapján októberben több mint 12500 diák fog szakmát tanulni a DSZC 11 iskolájában, különböző jogviszonyokban. A Centrum továbbra is elkötelezett abban, hogy a minőségi szakmai oktatás mellett életpályát is kínáljon.
    Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja úgy fogalmazott, a nyár folyamán felállt a DSZC kezdőcsapata: a 11 intézményigazgató közül 10-nek lejárt a mandátuma, akik közül 3 igazgató nyugdíjba vonult, 7 igazgatónak pedig megújították a megbízatását. Új igazgatóként köszöntötte Kerek-Alföldi Éva Angélát, aki a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium, Nagyné Kricsfalussy Annát, aki a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, valamint Deák Anitát, aki a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum intézményvezetését látja majd el. A centrumvezetés mellett az iskolaigazgatók is jelen lesznek a szeptember 1-én, a Debreceni Tankerületi Központtal összefogásban szervezett Városi Tanévnyitón.
    A DSZC kancellárja 12 pontban fogalmazta meg a szervezet stratégiai célkitűzéseit. Ezek között szerepelt a beiskolázás további erősítése, az újonnan érkezők mellett a jelenlegi oktatók és tanulók megtartásával. A Centrum vállalkozásfejlesztési törekvéseit a szépségipar mellett a járműipar felé is kiterjeszti a közeljövőben. A pályázati aktivitások bővítése által többszáz tanuló és oktató szerezhet értékes külföldi tapasztalatot. Továbbra is a kiemelt célok között szerepel az oktatók továbbképzése, az energiafelhasználás csökkentése, zöld környezet kialakítása, a partnerkapcsolatok erősítése és kiterjesztése. Folytatódnak az új tanévben a nagy sikert mutató munkaerőpiaci képzések, az iskolai karrierhetek és a pályaorientációs programok is, melynek keretében ősszel újra várja a továbbtanulás előtt álló fiatalokat és szüleiket a Hello Szakma pályaválasztási kiállítás.
    Az intézményi fejlesztések sem álltak le: a Centrum az elmúlt időszakban 500 millió forintot költött fejlesztésekre, ebből 200 milliót karbantartásra, 300 milliót pedig informatikai és egyéb eszközök beszerzésére. A következő időszakban pedig még 400 millió forint értékben valósulnak meg korszerűsítések annak érdekében, hogy a tanulók még szebb, otthonosabb, igényesebb környezetben tanulhassanak – „mert a környezet nevel” – fogalmazott a kancellár.
    A DSZC idén a 10. tanévét indítja, ennek keretében pedig 10 éve igyekszik a szervezet a várossal, az egyetemmel és a gazdasági partnerekkel megalkotni azt a szakképzési modellt, amely leginkább szolgálja a gazdasági szereplőket és Debrecen fejlődését. Minden adott ahhoz, hogy a DSZC iskoláiban egy sikeres tanév indulhasson el – zárta gondolatait Tirpák Zsolt.
    „Minden új tanév egy számvetés az előzővel, és egy stratégiaalkotás a jövőre nézve” – indította beszédét Prof. Dr. Pósán László. Jelenleg 10 általános iskolásból 6 a szakképzésben tanul tovább – a szándék viszont az, hogy ez a szám 7 legyen, hiszen a gazdasági szükségletek ebbe az irányba ösztönöznek. Ennek az elvárásnak a debreceni szakképzés példaértékűen tud megfelelni, hiszen itt stabil lábakon álló képzés, és szoros együttműködés valósul meg a vállalatokkal és a felsőoktatással is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az adat, hogy a szakképzésből felsőoktatásba továbbtanulók száma az elmúlt években 71%-kal nőtt. Kihívást a jövőre nézve az jelenthet majd, hogy a fejlődés ne álljon meg és folyamatos legyen. – „Bízom benne, hogy a növekedés fenntartható, a jövőben újabb és újabb képzések indulhatnak, és új irányok és ágazatok nyílhatnak meg a szakképzés terén. Kívánok minden oktatónak és tanulónak sikeres tanévet!” – fogalmazott az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.

    GALÉRIA

    19 ágazatban, 68 szakma oktatásával indul el a tanév a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben

    DSC_0564.jpg
    DSC_0625.jpg
    DSC_0536.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Magas rangú elismerést vehetett át az Építech igazgatóhelyettese

    Magas rangú elismerést vehetett át az Építech igazgatóhelyettese

    Sándorné Nagyváradi Nelli, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola szakmai igazgatóhelyettese 2024. szeptember 3-án kiemelkedő szakmai tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült. Gratulálunk a kitüntetéshez, az elért eredményekhez és további sikeres munkát kívánunk!

    2024. szept. 9.
    DSZC
    Ha október, akkor Hello Szakma!

    Ha október, akkor Hello Szakma!

    Interaktív standok, gyártásszimulációs eszközök, széles képzési- és karrierkínálat. A Nagyerdei Stadion rendezvényterei október 7-én és 8-án újra oktatási intézmények, szervezetek és vállalatok standjaival telnek meg. A kétnapos programsorozat várja az általános iskolásokat, a középiskolásokat, szüleiket, tanáraikat és a tanulni vágyó felnőtteket is.

    2024. szept. 5.
    Beke Ivett
    Városi Tanévnyitó Ünnepség

    Városi Tanévnyitó Ünnepség

    Egy régi hagyományt újraélesztve indította el a 2024-2025-ös nevelési és oktatási évet a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum.

    2024. szept. 3.
    Debreceni Tankerületi Központ


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum