Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok

Hírek


2021. nov. 29.


HAON

  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum

A műszaki szakma iránt érdeklődőket várják a Brassaiban

A Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum több mint ötvenéves múltra visszatekintő intézmény, műszaki képzésének hagyományai jelentősek.

A műszaki szakma iránt érdeklődőket várják a Brassaiban

– Iskolánkat a rendszeres megújulás és innováció jellemzi. Kiemelten figyelünk a gyerekekre, az oktatáson túl igyekszünk nevelni is őket. Oktatóink nyitottsága, gyermekközpontú szemlélete példaértékű. Mindezek mellett iskolapszichológus és fejlesztő pedagógus is segíti a tanulók mentális nevelését – fogalmazott Demeterné Orosz Erzsébet igazgató.

Színes képzési választék

Az iskolában négy ágazatban hét szakmát oktatnak. A klasszikus autószerelő és elektrotechnikai műszerész kombinációjaként jött létre a gépjármű mechatronikai technikus, de a felvételizők logisztikai technikus, ipari informatikai technikus, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, mechatronikai technikus (angol nyelvi előkészítővel is) és elektronikai technikus végzettséget is szerezhetnek.

A specializált gép- és járműgyártás ágazatban új képzésként alternatív járműhajtási technikus szakot indítanak. Az itt végzett szakemberek mélyrehatóan ismerik az alternatív járműhajtásokat, azok felépítését és működését, munkájuk során az alternatív hajtású járművek gyártásának, szervizelésének, illetve karbantartásának műszaki feltételeit biztosító tevékenységeket látnak el. Ez magában foglalja a gépjárművek valamennyi gépészeti, villamos és elektronikus egységeire vonatkozó karbantartási, műszaki állapotvizsgálati, hibafeltárási, hibaelhárítási, beállítási és fenntartási műveleteit a belső égésű, valamint az alternatív hajtással szerelt gépjárművekre vonatkozóan.

– Iskolánkba azokat a tanulókat várjuk, akiket érdekel a műszaki pálya, az informatika, továbbá a szállítmányozás. Képzéseinkre eddig fele-fele arányban jelentkeztek debreceni és vidéki diákok, de az utóbbi időszakban ez a tendencia kezd eltolódni a vidék irányába. A környező kistelepülések mellett egyre több tanulónk van Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, de a határon túlról – Romániából és Ukrajnából – is jelentkeznek hozzánk – mondta az igazgató.

 

Élményekkel teli iskolai élet

– Diákönkormányzatunk rendkívül aktív, bár tevékenységét a pandémia sajnos visszavetette. Az őszi időszakban Brassai-héttel és elsősavatóval indítottuk a tanévet, ahol többek között különféle versenyeken is részt vehettek a tanulók. A karácsonyi készülődés jegyében minden évben adventi hetet szervezünk játékos vetélkedőkkel, gyertyagyújtással és karácsonyfa-állítással. Tavasszal diákönkormányzati napra készülünk. Rendszeresen bekapcsolódunk különböző pályázatokba. Részt vettünk a „Határtalanul!” és az „Erasmus+” programokban, aminek keretében külföldre is eljuthattak a diákok. Oktatóink kiváló terepgyakorlatokat szoktak szervezni, a logisztikus tanulók a szakmához kapcsolódóan például a repülőtérre és gyárakba látogattak el – részletezte az igazgató.

 

A folyamatos fejlesztésre törekednek

Demeterné Orosz Erzsébet kiemelte, hogy az iskola szakmai oktatást segítő eszközei magas színvonalúak, tanműhelyeik, mechatronikai és elektronikai laborjaik is korszerűek. Logisztikus tanulóik számára jól felszerelt tanirodák, az informatikusok számára korszerű számítógépes termek állnak rendelkezésre.

– A tanulói létszám emelkedése is indokolta az épület bővítését és újítását, amelynek eredményeként modern tornacsarnokkal is bővül majd iskolánk. Az építkezés miatt autós tanműhelyeinket külső helyszínre telepítettük. Ennek köszönhetően a diákok valódi, céges környezetben tanulhatják a szakmát – fűzte hozzá.

Forrás: haon.hu

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Aki szakmát tanul, jövőt választ!

Aki szakmát tanul, jövőt választ!

A megújult szakképzés számos alternatívát kínál a nyolcadikos diákok számára.

2021. nov. 4.


DSZC

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC