Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 22.
HAON
  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Debreceni SZC Irinyi János Technikum

Az Irinyiben végzett diákok keresettek a munkaerőpiacon

A Debreceni SZC Irinyi János Technikum a város egyik meghatározó, régi hagyományokon alapuló szakképzést folytató iskolája, amely követve a változásokat, folyamatosan alkalmazkodik a gazdaság és a munkaerőpiac által diktált követelményekhez.

Az Irinyiben végzett diákok keresettek a munkaerőpiacon

– Jövőre ünnepeljük iskolánk 70 éves fennállását. Eredetileg élelmiszeripari szakképzéssel foglalkoztunk, mára azonban bővült a paletta. Fontos számunkra, hogy minden diákban felfedezzük a tehetséget, és megpróbáljuk kihozni belőlük a maximumot. Vannak olyan tanulók, akik tanulmányaik elkezdése után jönnek rá, hogy rosszul választottak, mert a képességük vagy az érdeklődésük nem felel meg az elképzelésüknek. Ezeknek a gyerekeknek is segítünk az esetleges szakmaváltásban, vagy ágazatváltásban – fogalmazott Szilágyi László igazgató.

Az iskola szolgáltató jellegű képzéseket biztosít

– Most indítunk először sportedző-sportszervező osztályt, amely középfokú edzői képesítést ad. Bízunk benne, hogy ez hiánypótló szakma lesz a városban és a régióban, hiszen rengeteg olyan fiatal van, aki szeretne a sportban karriert építeni. A sporthoz kapcsolódóan fitness-wellness instruktor szakot is indítunk. Az ide jelentkezők a szak elvégzése után fitnesztermekben dolgozhatnak, csoportos edzéseket vezethetnek, illetve személyi edzőként is tevékenykedhetnek. Közlekedés és szállítmányozás ágazatunkon belül logisztikai technikus képzés indul. Debrecen jelentős logisztikai központ, ezért a nálunk végzett logisztikai technikusok egy intenzíven fejlődő ágazat lehetséges munkavállalói lesznek.

A turizmus-vendéglátás ágazatban vendégtéri szaktechnikus és turisztikai technikus képzésekre jelentkezhetnek az érdeklődők. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában. – Aki nálunk végez, alkalmassá válik egy kisebb vendéglátó egység elvezetésére is – tette hozzá.

A turisztikai technikus tanulók utazásszervezéssel, szállodák ügyintézésével, az idegenforgalommal ismerkednek meg részletesen. Ők is megismerkednek egy vendéglátó üzlet belső tevékenységével.

A kisgyermekgondozó, -nevelő szakon tanulók bölcsődékben tudnak majd elhelyezkedni. – Ha a diákok megfelelő szinten vizsgáznak a képzés végén, akkor könnyebben be tudnak jutni egy óvónőképzőbe is – fűzte hozzá az igazgató. Az élelmiszeripari ágazatban három osztály indul duális képzés keretében: pék, pék-cukrász, valamint hentes és húskészítmény-készítő. 9. évfolyamban a tanulók az iskolai tanműhelyben töltik a gyakorlatukat. A duális gyakorlati képzés 10-11. osztályban indul meg a különböző cégeknél. Itt magas jövedelmet, a képzés végeztével pedig általában konkrét munkaajánlatot kapnak a diákok. Mindhárom szakképző iskolai osztályban végzett tanulóink azonnal jól fizető munkahelyhez juthatnak.

Mint elmondta, jelenleg energetikai felújítás zajlik, melynek során nyílászárókat cserélnek, valamint külső szigetelést kap az épület. Minden tanterem okostáblával, számítógéppel és projektorral van felszerelve. Öt tanteremben informatikához kapcsolódó órákat tudnak tartani.

A diákok mindennapi kikapcsolódását is segítik

– Diákönkormányzatunk nagyon aktív. Sokféle rendezvényre próbáljuk tanulóinkat elvinni. A különböző pályázatokon keresztül részt veszünk külföldi utazásokon is, nemrég jött haza egy csoportunk Debrecen testvérvárosából, Lublin-ból. Tanulmányi kirándulásokra, céglátogatásokra járunk. Szabadidős programjaink a koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban sajnos nehezebben megszervezhetőek – fejtette ki.

Folyamatosan figyelik a piaci igényeket

– Az a tervünk, hogy minél több tanulót próbáljunk bevonni a duális képzésbe. Ez a diákok számára is nagyszerű lehetőség, hiszen cégeknél, vállalatoknál tanulhatják meg a szakmát, a munkafolyamatokat. Új szakmák, új képzések bevezetésében is gondolkodunk. Folyamatosan figyeljük, hogy a piacnak mire van szüksége. A szakképzésben tanuló diákjaink szinte azonnal munkába tudnak állni, de sokkal több hentesre és pékre lenne szüksége az iparnak. Ezek nem könnyű szakmák, de a benne dolgozók jobban keresnek, mint egy tanár – emelte ki Szilágyi László.

Forrás: haon.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Aki szakmát tanul, jövőt választ!

Aki szakmát tanul, jövőt választ!

A megújult szakképzés számos alternatívát kínál a nyolcadikos diákok számára.

2021. nov. 4.
DSZC
Idén szeptemberben már 200 diák tanul a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjában

Idén szeptemberben már 200 diák tanul a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjában

Szeptemberben kezdi meg tanulmányait a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjának újabb 100 fős évfolyama a debreceni BMW gyár lehető legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, októberben átadott Képzési Központjában.

2024. márc. 27.
BMW Group Gyár Debrecen
Várjuk az érdeklődőket Az ipar napja Debrecenben rendezvényen!

Várjuk az érdeklődőket Az ipar napja Debrecenben rendezvényen!

Ügyfélszolgálati Irodánk munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt Az ipar napja Debrecenben rendezvényen! Nagyerdei Stadion - HALL 8:00-tól egészen 17:00-ig.

2024. márc. 27.
DSZC


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum