Hírek
Filipinyi Nóra
- Szakképzés
- Verseny
- Debreceni SZC Irinyi János Technikum
- Szakképzésé a jövő!
Debrecenben rendezik a 60. Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyt
Ünnepélyes keretek között kezdetét vette szerdán a 60. Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Debreceni SZC Irinyi János Technikum szervezésében valósul meg március 2. és 4. között az isko
A szerdai megnyitó sajtótájékoztatón Dr. Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a hajdúsági emberek megélhetésének alapját régen is az állattartás jelentette, az élelmiszeripar is erre épült. Azt, hogy ez napjainkban is mennyire fontos a debreceni régióban, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy országos viszonylatban kiemelkedő a beiskolázás ezen a területen. Számos olyan húsipari termék készül itt, – egyebek mellett a debreceni páros – amelyek nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. Jó szakemberekre tehát szükség van, és a jó szakemberek megmérettetésére kiváló alkalmat jelentenek az ilyen versenyek.
Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, mint a Debreceni SZC Irinyi János Technikum duális partnere és a verseny gyakorlati helyszínének biztosítója arról számolt be, hogy cége harmadik alkalommal ad helyet országos szakmai tanulmányi versenynek, és a 60. évforduló arra sarkallja, hogy idén különösen jól sikerüljön minden. Az ügyvezető igazgató hozzátette: már hosszú évek óta rendkívül jó kapcsolat van az iskola és a Hajdúhús 2000 Kft. között. Éves szinten 120-140 tanuló képzése folyik náluk. A mostani verseny különlegessége, hogy a megépült új csontozócsarnokukat a versenyzők fogják elsőként felavatni március 3-án. 15 tanuló 3 csoportban 4 helyszínen fog versenyezni az alábbiak szerint:
- gyakorlati feladat: csontozás – Csontozócsarnok
- gyakorlati feladat: Készítmény-előállítás – Húsüzem
- gyakorlati feladat: Kereskedelmi tevékenység, eladás – Húsdiszkont
- gyakorlati feladat: Sertésbontás, -hasítás – Bontóüzem
Az egyes feladatokra kapott pontok összesítése után derül ki, hogy ki az a 3 fő, aki továbbjut a budapesti Szakma Sztár Fesztiválra.
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója arra tért ki, hogy milyen fontos a gyerekek életében ez a verseny. Mint elmondta, annak függvényében, hogy ki milyen eredményt ér el egy ilyen országos versenyen, bizonyos feladatok alól, vagy akár az egész szakmai vizsga alól is felmentést kaphat. Debrecenből (az Irinyiből) 2 tanuló jutott be a döntőbe, ezért is nagy az izgalom. A főigazgató is megerősítette, hogy az országban itt volt a legjobb a beiskolázás a húsipari területen, illetve Debrecen rohamos gazdasági fejlődése miatt komoly tudású szakemberekre van szükség. Végezetül a versenyzőknek jó versenyzést, kísérőiknek pedig élményekben gazdag napokat kívánt a főigazgató.
Házigazdaként Szilágyi László, a Debreceni SZC Irinyi János Technikum igazgatója felhívta a figyelmet a húsipari szakma problémáira, amelyek az ország más területein jelentkeznek. Mint mondta: az Irinyiben jó a beiskolázás, mert a gyakorlati hely is jó, utalt az igazgató az iskola duális partnerére. Hozzátette: a szóbeli versenyrészt szerda délután a technikumban tartják, a gyakorlati verseny pedig csütörtökön a Hajdúhús 2000 Kft-nél lesz, míg az eredményhirdetésre pénteken a Kölcsey Központban kerül sor. Zárszóként minden résztvevőnek sok sikert, és élményekben gazdag versenyzést kívánt.
Kapcsolódó sajtóanyagok:
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Háromszoros paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó tartott előadást az Irinyiben
„Hogyan lettem világbajnok?” címmel parasport napot rendezett kedden a Debreceni SZC Irinyi János Technikum, ezzel csatlakozva az ötödik Magyar Parasport Napjához. Az eseményen előadást, majd interaktív bemutatót tartott az iskola diákjai számára Osváth R
Szőgyényi Adrienn

Debrecen fenntarthatóságáért
A DSZC öt intézményének csapata is bejutott a Cívis Álom vetélkedő döntőjébe. A megmérettetés célja, hogy Debrecen középiskolás diákjait kreatív gondolkodásra ösztönözze, akik a mesterséges intelligencia segítségével megtervezhetik a város jövőjét.
DSZC

Debreceni batyu és kapros dübbencs
Tovább él a hagyomány, visszatért a debreceni páros kolbásszal, medvehagymával készített különleges péksütemény, és idén a kapor is terítékre került Debrecen Város Napján.
Beke Ivett