Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. szept. 1.
DSZC
  • Szakképzésé a jövő!
  • DSZC iskolái
  • DSZC

Elkezdődött a 2021/2022. tanév

A fennállásának 35. évét ünneplő Kreatív Technikum adott otthont idén a DSZC ünnepi tanévnyitójának.

Elkezdődött a 2021/2022. tanév

A fennállásának 35. évét ünneplő Kreatív Technikum adott otthont idén a Debreceni Szakképzési Centrum ünnepi tanévnyitójának.

DSC 0024

Az ünnepséget Dr. Pósán László országgyűlési képviselő nyitotta meg beszédével. Elmondta, hogy a mostani tanév nagy horderejű, mert a megváltozott szakképzési rendszer most tud igazán vizsgázni, mivel a tavalyi évben a COVID-járvány sok újítást nem tett lehetővé (pl. a duális képzést).

DSC 0046

Kiemelte, hogy a jó és modern szakképzés nélkül a gazdaság sem tud olyan ütemben fejlődni, ahogyan az szükséges, illetve ahogyan azt a Debrecenben megtelepedő cégek kívánják. A szakképzés kiemelt szerepét és növekvő vonzerejét bizonyítja, hogy ebben a tanévben a 9.-es es tanulók 61%-a választotta valamelyik szakképző intézményt, és a technikumokból 20%-kal többen tanultak tovább felsőoktatásban.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester úr folytatta a megkezdett gondolatokat. Mint mondta, a Debrecen 2030 program célkitűzése, hogy a cívisváros legyen Kelet-Magyarország és a régió központja. Ennek kulcsa pedig az oktatás. Debrecen tradicionális iskolaváros és ezt a titulust meg is kell erősíteni. A Debrecenbe települő gazdasági befektetők hamarosan több mint 6000 munkahelyet teremtenek. Ezek a cégek munkaerőigényük 70%-át a Debreceni Szakképzési Centrum végzett diákjaiból kívánják megteremteni, ezért a város továbbra is támogatja a centrumot mind iskolafejlesztésekben, illetve távlati tervként kollégiumok építésével is.

DSC 0068

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja Böjte Csabát idézte, akiről kevesen tudják, hogy eredeti szakmája autóvillamossági szerelő. Arra bíztatta a diákokat, hogy vegyék kezükbe a sorsuk irányítását, tanuljanak és dolgozzanak keményen, hogy valóra válthassák az álmaikat. Elmondta, hogy a 2021/2022-es tanév az új szakképzési rendszer stabilitásának éve lesz. A gazdaságilag növekvő, kulturális éltében folytonosan bizsergő Debrecen sok szakembert kíván, és ez nagy felelősség. Hozzátette: a Debreceni Szakképzés Centrum intézményei „felvették a kesztyűt”. Az évről évre növekvő tanulói létszám, a kimagasló versenyeredmények, a továbbtanulók számának növekedése mind azt bizonyítja, hogy a szakképzés színvonala és megítélése egyre jobb. Ennek ékes bizonyítéka maga az ünnepségnek helyet adó Kreatív Technikum. 

DSC 0079

Kovácsné Győrfi Enikő igazgató asszony ünnepi beszédét egy Márai verssel kezdte, és azt a gondolatot adta át, hogy minden pillanat lehet ünnep, egy évnyitó kiváltképpen az. Az igazgatónő visszatekintett az iskola 35 évére, arra, hogy hogyan is vált a 127. számú Könnyűipari Szakmunkásképzőből az ország egyik kreatív technikuma és arról is beszélt, hogy az idei évtől egy új hagyományt teremtenek: a 9. évfolyamosok minden évben egy fát ültetnek az iskola udvarán. Reméli, a fához hasonlóan a fiatalok is gyökeret eresztenek itt és jó szakemberekké válnak. Elmondta, hogy a Kreatív Technikumnak is nőtt a tanulói létszáma mind a 9. évfolyam, mind az érettségire épülő képzéseken tanulók tekintetében.

Mint mondta, nagy öröm szintén, hogy a pedagógiai ágazati képzés újra visszakerül az intézménybe. Végezetül a diákokhoz intézte szavait: „A tudás érték, de nem adják ingyen! Tanulni, dolgozni kell!”

DSC 0144

A Debreceni Szakképzési Centrum tanévnyitó ünnepségén köszöntötte Tirpák Zsolt a DSZC új főigazgatóját, Szilágyi Sándort. Az eseményen vehették át kinevezésüket a centrum intézményeinek igazgatói és a több évtizeden át tartó oktatói-nevelői munkája a DSZC vezetése címzetes igazgatói címet adományozott Lilik Istvánnak, a Debreceni SZC Irinyi János Technikum egykori igazgatójának.

DSC 0318

Szöveg: Filipinyi Nóra

Fotók: Zakar Brigitta 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehir HAON

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A város fejlődéséért

A város fejlődéséért

A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

2024. ápr. 12.
DSZC
Új rekordok születtek Debrecenben

Új rekordok születtek Debrecenben

Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

2024. ápr. 12.
Pénzes László
Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

Tavaly októberben 16 csapat részvételével került megrendezésre a DEMKI által szervezett Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő előselejtezője, ahonnan 12 csapat jutott tovább a ténylegesen 24 órán át tartó április 11-ére szervezett versenyre.

2024. ápr. 11.
DSZC


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum