Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. szept. 1.


DSZC

  • Szakképzésé a jövő!
  • DSZC iskolái
  • DSZC

Elkezdődött a 2021/2022. tanév

A fennállásának 35. évét ünneplő Kreatív Technikum adott otthont idén a DSZC ünnepi tanévnyitójának.

Elkezdődött a 2021/2022. tanév

A fennállásának 35. évét ünneplő Kreatív Technikum adott otthont idén a Debreceni Szakképzési Centrum ünnepi tanévnyitójának.

DSC 0024

Az ünnepséget Dr. Pósán László országgyűlési képviselő nyitotta meg beszédével. Elmondta, hogy a mostani tanév nagy horderejű, mert a megváltozott szakképzési rendszer most tud igazán vizsgázni, mivel a tavalyi évben a COVID-járvány sok újítást nem tett lehetővé (pl. a duális képzést).

DSC 0046

Kiemelte, hogy a jó és modern szakképzés nélkül a gazdaság sem tud olyan ütemben fejlődni, ahogyan az szükséges, illetve ahogyan azt a Debrecenben megtelepedő cégek kívánják. A szakképzés kiemelt szerepét és növekvő vonzerejét bizonyítja, hogy ebben a tanévben a 9.-es es tanulók 61%-a választotta valamelyik szakképző intézményt, és a technikumokból 20%-kal többen tanultak tovább felsőoktatásban.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester úr folytatta a megkezdett gondolatokat. Mint mondta, a Debrecen 2030 program célkitűzése, hogy a cívisváros legyen Kelet-Magyarország és a régió központja. Ennek kulcsa pedig az oktatás. Debrecen tradicionális iskolaváros és ezt a titulust meg is kell erősíteni. A Debrecenbe települő gazdasági befektetők hamarosan több mint 6000 munkahelyet teremtenek. Ezek a cégek munkaerőigényük 70%-át a Debreceni Szakképzési Centrum végzett diákjaiból kívánják megteremteni, ezért a város továbbra is támogatja a centrumot mind iskolafejlesztésekben, illetve távlati tervként kollégiumok építésével is.

DSC 0068

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja Böjte Csabát idézte, akiről kevesen tudják, hogy eredeti szakmája autóvillamossági szerelő. Arra bíztatta a diákokat, hogy vegyék kezükbe a sorsuk irányítását, tanuljanak és dolgozzanak keményen, hogy valóra válthassák az álmaikat. Elmondta, hogy a 2021/2022-es tanév az új szakképzési rendszer stabilitásának éve lesz. A gazdaságilag növekvő, kulturális éltében folytonosan bizsergő Debrecen sok szakembert kíván, és ez nagy felelősség. Hozzátette: a Debreceni Szakképzés Centrum intézményei „felvették a kesztyűt”. Az évről évre növekvő tanulói létszám, a kimagasló versenyeredmények, a továbbtanulók számának növekedése mind azt bizonyítja, hogy a szakképzés színvonala és megítélése egyre jobb. Ennek ékes bizonyítéka maga az ünnepségnek helyet adó Kreatív Technikum. 

DSC 0079

Kovácsné Győrfi Enikő igazgató asszony ünnepi beszédét egy Márai verssel kezdte, és azt a gondolatot adta át, hogy minden pillanat lehet ünnep, egy évnyitó kiváltképpen az. Az igazgatónő visszatekintett az iskola 35 évére, arra, hogy hogyan is vált a 127. számú Könnyűipari Szakmunkásképzőből az ország egyik kreatív technikuma és arról is beszélt, hogy az idei évtől egy új hagyományt teremtenek: a 9. évfolyamosok minden évben egy fát ültetnek az iskola udvarán. Reméli, a fához hasonlóan a fiatalok is gyökeret eresztenek itt és jó szakemberekké válnak. Elmondta, hogy a Kreatív Technikumnak is nőtt a tanulói létszáma mind a 9. évfolyam, mind az érettségire épülő képzéseken tanulók tekintetében.

Mint mondta, nagy öröm szintén, hogy a pedagógiai ágazati képzés újra visszakerül az intézménybe. Végezetül a diákokhoz intézte szavait: „A tudás érték, de nem adják ingyen! Tanulni, dolgozni kell!”

DSC 0144

A Debreceni Szakképzési Centrum tanévnyitó ünnepségén köszöntötte Tirpák Zsolt a DSZC új főigazgatóját, Szilágyi Sándort. Az eseményen vehették át kinevezésüket a centrum intézményeinek igazgatói és a több évtizeden át tartó oktatói-nevelői munkája a DSZC vezetése címzetes igazgatói címet adományozott Lilik Istvánnak, a Debreceni SZC Irinyi János Technikum egykori igazgatójának.

DSC 0318

Szöveg: Filipinyi Nóra

Fotók: Zakar Brigitta 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehir HAON

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020