Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2023. nov. 17.
Beke Ivett

    ,,Esély? Egyenlőség?" - kerekasztal beszélgetés

    ,,Esély? Egyenlőség?" – ez volt a kiinduló gondolata a pénteki kerekasztal-beszélgetésnek a Debreceni SZC Kreatív Technikumban. A beszélgetés az iskolában futó Karrierhét záróprogramjaként valósult meg. Szó volt példaképekről, motivációról, és a célok megfogalmazásának fontosságáról, amelyek elérése érdekében kell tevékenykednünk életünk során.

    ,,Esély? Egyenlőség?" - kerekasztal beszélgetés

    A tanácskozáson az esélyegyenlőtlenség és az ún. „hátránykompenzáció” témakörét Széles Diána alpolgármester, Racz Nóra, a Debreceni Szakképzési Centrum kabinetvezetője, Kovácsné Győrfi Enikő, az intézmény igazgatója és Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke járták körül. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Volf-Nagy Tünde magyar televíziós műsorvezető volt.

    A beszélgetés amellett, hogy célul tűzte ki a tanulók körében való érzékenyítés elősegítését, a közönségben helyet foglaló diákok és oktatóik számára hasznos tudnivalókkal is szolgált a társadalmi problémákkal való küzdelmek kapcsán is. Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy „Kell-e választani egy nőnek karrier-siker vagy család-gyermek között?” vagy „Törvényszerű-e, hogy a hátrányos régió vagy szociális körülmény konzerválja, újrateremti az egyenlőtlenséget?” A csaknem egyórás kerekasztal-beszélgetésen szóba került a tanulói-iskolai hátránykompenzáció és a „fiús/lányos szakmák” témaköre is.

    A Debreceni SZC Kreatív Technikumban egész héten futó témahét célja a széleskörű karriertámogatás, valamint az életpálya-tervezéshez szükséges készségek fejlesztése volt. A tanulók és oktatóik számos interaktív előadáson szerezhettek élményeket az öt nap során, valamint személyesen találkozhattak több vállalati partnerrel is, akik a karrierutakon való eligazodásban adtak segítséget a középiskolásoknak.

    Az eseményen Széles Diána alpolgármester a téma kapcsán elmondta: „Minden a motiváción múlik”, azaz azon, hogy ha kitűzöl egy célt az életben, mit teszel meg azért, hogy azt elérd - nem az ölünkbe hullik a siker. Debrecenben is van olyan példakép, aki állami gondozásban felnőve motivációjának köszönhetően meg tudta valósítani álmait. Meg kell találni a motivációt, ami előreviszi a fiatalokat; a célt, amelyet el akarnak érni. A sikerrel kapcsolatban nem lehet hagyni, hogy a fiatalokat a „zaj” megzavarja, a felületességnek ne higgyenek, mert akkor lesznek csak sikeresek, ha a saját céljaikkal foglalkoznak. Nőként többet kell-e teljesíteni a sikerért? – az alpolgármester szerint nem, mert a nők másképpen gondolkoznak, de a gyermekvállalás után át kell állítani az életet. A legfontosabb kulcsszavak a rendszer és az időgazdálkodás. Elmondta: úgy lehet sikeresen megtalálni az egyensúlyt karrier és család között, ha mindennek megvan az ütemezett ideje. Úgy véli, a családtól és a vállalt gyerekektől származó őszinte szeretet megtapasztalása pozitívan tudja befolyásolni akár az alkotómunkát is.

    Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke elmondta: „a rossz példa is példa”, ezen keresztül is sokat lehet tanulni, keresni kell azt, hogy ki lehet a társunk, bibliai történetet például hozva felidézte, hogy fontosak a példaképek és az, hogy megfigyeljük és meglássuk, hogy egy-egy egyén az életében mennyit küzdött, harcolt. Nincsenek teljesen tiszta karakterek, nem lehet ugyanazt az életutat végigvinni, csak például tudnak szolgálni. A nők esélyegyenlősége kapcsán elmondta: a Debrecenben megvalósuló bölcsődefejlesztések a családok számára nagy segítségül szolgálnak, a nők munkába való visszatérésének támogatásában meg lehet találni a lehetőségeket. Azonban kiemelte, a gyermekvállalásnak közös döntésnek kell lennie, elmondta, közösen kell az úton haladni, ki kell jelölni kinek mi a felelőssége, ki mit vállal, hogy ne csorbuljon a karrier.

    Racz Nóra, a Debreceni Szakképzési Centrum kabinetvezetője elmondta, a DSZC teljes közösségét több mint 12 ezer tanuló és több mint 1000 munkavállaló alkotja. Munkáltatóként és intézményeket üzemeltető szervezet képviselőjeként nézve, számos különböző területről és élethelyzetből érkeznek a gyerekek. „A hátrányok is válhatnak előnyökké” úgy, hogy van esélyünk javítani azokon a hibákon, amelyekkel szembe találjuk magunkat. A DSZC elkötelezett a diákok támogatásában. Kiemelte, hogy munkakörspecifikus az, hogy milyen készségek fontosak, pl. vezetőnél önálló döntések, problémamegoldóképesség, gyors döntéshozatal. A DSZC-ben érdekes statisztikaként említette, hogy a 11 szakképző intézmény közül 6-ban az elsőszámú vezető nő, a munkavállalók között pedig több mint 600 nő van - annak ellenére, hogy centrumszinten zömében műszaki jellegű szakmák oktatása zajlik. A DSZC egyébként tudatosan családbarát munkahelyként működik, és felsőbb vezetése tudja, hogy a magánéletet nem csak a munkavállalás fedi le.

    Kovácsné Győrfi Enikő, a Debreceni SZC Kreatív Technikum igazgatója is megerősítette azt a gondolatot, hogy a példamutatás az oktatók feladata is pedagógusokként, de mindemellett a diákok feladata is az egymásnak való példamutatás, amiből aztán építhető motiváció. Az iskolában 15% a fiúk aránya, a 85%-os női arány mellett. Úgy véli, mindenki jó helyen van, pontosan azért beszélhetünk esélyegyenlőségről, mert nem az számít az ide való bekerüléskor sem, hogy fiú vagy lány-e a jelentkező. Mindenki azt gondolná, hogy szépészeti ágazatban csak nők vannak, de örömteli, hogy kozmetikus technikusként most két fiú is végez, amelynek lehet a motivációja például egy jövőben vállalkozás elindítása is. Kiemelte, fontos az, hogy mindenki azonos szintűnek gondolja magát, szakmától, nemtől és családi állapottól függetlenül. A családbarát szemlélet minden területen szükséges, és mindig új és új helyzetekhez kell alkalmazkodni, de ez soha nem kerül le a napirendi pontok közül. Az igazgató elmondta: a karrierhét sikeresen zárult, nagyon izgalmas, tartalmas, és eseménydús programsorozatot tervezett meg az oktatói testület, amelyben hihetetlen agilitással vett részt a tanulói közösség.

    Az eseményen több mint 50 oktató és diák vett részt.

    A Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményünkben megvalósul a Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal. Ennek a célja, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor a karriertámogatásé a főszerep. Ennek érdekében intézményeink színes programokkal készülnek saját diákjaik számára: az adott szakmák kiválóságai, a gyárlátogatások, az önfejlesztő előadások és még sok-sok színes program és bemutató segítik a tanulókat karrierlehetőségeik felfedezésében és kibontakoztatásában.

    GALÉRIA

    ,,Esély? Egyenlőség?" - kerekasztal beszélgetés

    kép (1 of 13).jpg
    kép (2 of 13).jpg
    kép (7 of 13).jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tanítsunk Magyarországért Nyári Táborok

    Tanítsunk Magyarországért Nyári Táborok

    Diáknyelven szakképzésről – pályaorientációs programokon ismerkedhetnek hatodikos és hetedikes gyerekek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeivel, képzési kínálatával és vállalati partnereivel. A DSZC és a Tanítsunk Magyarországért Program szakmai szerve, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány közös nyári táborai 3 turnusban 75 gyerek számára biztosítottak lehetőséget betekinteni cégek és iskolák kulisszái mögé.

    2024. júl. 17.
    Beke Ivett
    Campus Fesztivál Nyereményjáték

    Campus Fesztivál Nyereményjáték

    Játssz velünk és zsebeld be az értékes nyeremények egyikét!

    2024. júl. 16.
    DSZC
    A Debreceni Szakképzési Centrum piacképes szakmákat kínál minden korosztály számára

    A Debreceni Szakképzési Centrum piacképes szakmákat kínál minden korosztály számára

    Az érettségi vagy a szakmai bizonyítvány megszerzése után a frissen végzett diákok egy része már tudja, hogy az egyetem vagy a munkaerőpiac felé veszi-e az irányt, de előfordul az is, hogy nem feltétlenül tudják még eldönteni, mi legyen a következő lépés az életükben. A Debreceni Szakképzési Centrum számos remek lehetőséget kínál az érettségivel rendelkező fiatalok, a szakmát szerezni vágyó vagy a magukat átképezni kívánó ifjú felnőttek számára is.

    2024. júl. 15.
    DSZC


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum