Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 15.
HAON
  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum

Finommechanikai műszerész szakmára is várják a jelentkezést a Beregszásziban

1905-ben alakult a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum, a város egyik legrégebbi múlttal rendelkező szakképző intézménye. A nagy hagyománnyal rendelkező iskolára ma is jellemző a magas szintű szakmaiság és a folyamatos pedagógiai-szakmai megújulás.

Finommechanikai műszerész szakmára is várják a jelentkezést a Beregszásziban

– Elsődleges célunk a munkaerőpiac számára magasan kvalifikált szakemberek képzése, számukra használható tudás biztosítása, illetve tanulóink továbbtanulásának segítése a szakirányú felsőoktatás irányába – hangsúlyozta Nagyné Oláh Katalin igazgató, aki a következőképp fogalmazta meg az iskola legfontosabb pedagógiai céljait: „A társadalom számára olyan középfokú műszaki szakembereket kell képeznünk, akik felnőttként képesek eligazodni az állandó változásokban, alkalmazkodni tudnak a munkaerőpiac változásaihoz, teljesíteni tudják a felsőoktatás követelményeit, rendelkeznek az élethosszig tartó tanulás feltételével, valamint képesek felelősen dönteni és munkájukkal új értéket teremteni.”

 

A villanyszerelő képzés országos szinten is elismert

A 21. században is piacképes szakmákat oktatnak, hiszen az elektronika és az informatika manapság már az élet szinte minden területén jelen van. A járműipar óriási fejlődésen megy keresztül, ami igényli a magas képzettségű szakemberek kinevelését. – Egyik legnépszerűbb szakmánk a villanyszerelő, amely nappali rendszerben, továbbá felnőttek számára rövidített képzési idővel, délutáni oktatás keretében is elérhető iskolánkban. Emellett a szoftverfejlesztő és -tesztelő, az elektronikai technikus és az erősáramú elektrotechnikus szakmáink a legkeresettebbek. A járműipar robbanásszerű debreceni fejlődése miatt a gépjárműmechatronikai technikus és az autógyártó szakmáink is egyre népszerűbbek. Az elektronikai technikus, mechatronikai technikus, gépgyártás-technológiai technikus, automatikai technikus szakmák szélesebb körű választására is biztatnunk kell a 8. osztályos tanulókat, hiszen a debreceni és megyei cégek munkaerőpiaci igénye ezekben a szakmákban a legdominánsabb.

Villanyszerelő tanulóink többsége már a szakmai vizsga megszerzése előtt biztos állásajánlattal rendelkezik a szakmájában. Túlnyomó részben a duális képzést biztosító céges partnereinknél helyezkednek el tanulóink, amely kis részt KKV, többségében nagyvállalat.

Elektronikai, automatikai, erősáramú technikusaink is nagyon hamar elhelyezkednek a szakmájukban. Ezen a területen még ki sem tudjuk szolgálni megfelelően a céges partnerek igényeit, mivel több szakemberre lenne szükség, mint amennyien végeznek. Az informatika és elektronika ágazatban végzett tanulóink közül néhányan egyetemen folytatják tanulmányaikat, többnyire szakirányban. Informatika ágazatban végzett tanulóink is el tudnak helyezkedni a szakmájukban, ha megfelelően elhivatottak – fejtette ki.

Új képzésként finommechanikai műszerész szakmát indítanak

– Iskolánk 2008-ig képzett orvosi műszerészeket a Medicor Kéziműszer Zrt-vel együttműködve. 2020 decemberében megújult a kapcsolatunk a céggel, melynek neve SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. 2021. május 1-től. Nagy Péter vezérigazgató úr elénk tárta a kéziműszer-gyártó ismeretek oktatásának szükségességét. Ehhez a munkaerőpiaci igényhez alkalmazkodva, iskolánk vezetése a szakmajegyzék áttekintése során a finommechanikai műszerész szakma képzési tartalmát találta a legmegfelelőbbnek a duális képzés megvalósításához. Többfordulós szakmai egyeztetés során a Debreceni Szakképzési Centrum vezetésével, a céggel együtt döntöttük el, hogy a 2022/2023-as tanévtől meghirdetjük a 8. osztályosok számára a gépészet ágazat finommechanikai műszerész szakmáját, 3 éves szakképző iskolai képzés keretében. Akik ezt a szakmát választják nálunk, egyenes az útjuk a SUBAN duális képzése, majd munkaerőpiaca számára – emelte ki.

Kiváló céges kapcsolatok

Színes diákönkormányzati programok, színvonalas iskolai rendezvények, szakkörök, változatos sportolási lehetőségek – labdasportok, atlétika, konditerem, úszás –, és kirándulások színesítik hétköznapjaikat. – A vállalatok mellett stratégiai partnerünk a Debreceni Egyetem, ezáltal számos külső céges és egyetemi szakmai programot biztosítunk diákjainknak – mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy számos európai és hazai pályázaton is részt vesznek. – 2020-ban az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye„ cím elnyerésére kiírt pályázat eredményeként iskolánk is kiválasztásra került. A GINOP 6.2.3 projekt keretein belül 2018-2021 között fejlesztő foglalkozások, szakkörök, egészségmegőrző programok valósultak meg. A GINOP 6.1.3 projekt biztosít lehetőséget diákjaink számára az idegen nyelvi készségek fejlesztésére angol és német nyelvből a tanórák mellett. Évről-évre részt vesznek tanulóink a Határtalanul! és a Rákóczi Szövetség pályázati programjain.

Remek adottságok

Az iskola épületét tágas terek jellemzik, uszodával, nagy tornateremmel, ebédlővel és főzőkonyhával. – A Debrecen Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciója és Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014–2020) előírta, hogy minden épületkorszerűsítéssel járó beruházásnál kötelező tartalmi elem az energetikai korszerűsítés. Ennek megfelelően Debrecen város az Új Főnix Terv keretében energetikai felújítással korszerűsítette iskolánkat. A pályázat keretein belül a Debreceni Szakképzési Centrum konzorciumi partnerként támogatta az uszoda felújítását, valamint a tornaterem korszerűsítését. 2020 tavaszán Debrecen Megyei Jogú Város Városfejlesztési Főosztálya a Debreceni Szakképzési Centrum kancelláriájával együttműködve, kormányzati döntés alapján elkezdte az épületegyüttes felújítási tervének 2. számú megvalósítását. Ennek keretében az iskola belső terei fognak megszépülni, valamint az iskolai udvar területén egy autós tanműhely kialakítására kerül sor, tekintettel arra, hogy a Specializált gép- és járműgyártó ágazatunk kiemelkedő fejlődésnek indult.

Iskolánk minőségi oktatást biztosít korszerű szaktantermeinkben és tanműhelyeinkben: NI elektronikai labor, KNX villanyszerelő szaktanterem, Festo automatikai és PLC szaktanterem, Cisco hálózati szaktanterem, robotika terem (LEGO, Arduino, micro:bit), 6 korszerű informatika terem, 2 elektronikai szaktanterem, 2 fémipari és 2 villanyszerelő tanműhely. Az iskola épületében társintézmények is működnek: kollégium, városi könyvtár, közösségi ház. Velük is korrekt partneri kapcsolatot ápolunk – ismertette.

Lépést tartanak a kor digitális kihívásaival

– A digitális eszközök mindennapos használatának elengedhetetlen feltétele, hogy mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak megfelelő okos eszközök – laptopok, tabletek – álljanak rendelkezésükre, melyet a KRÉTA program napi használata is indokol. A XXI. században egyre fontosabbá váló digitális szövegértés fejlesztése maga után vonja, hogy a tanórákon informatika laborokban a legújabb technológiák álljanak rendelkezésre. Rendkívül fontos a különféle szoftverek beszerzése, fejlesztése, illetve licencjogainak kiterjesztése. 2020 decemberében elkezdődött az egész épületet lefedő iskolai wifi hálózat kiépítése. A Digitális Oktatási Stratégiában meghatározott célkitűzések megvalósítása érdekében befejeződtek mindazon fejlesztések, melyek a nagy sávszélességű hozzáférés biztosítását és a wifi-szolgáltatás kiépítését célozzák intézményünkben. Minden kolléga rendelkezik iskolai saját laptoppal, mely nagyban megkönnyíti az iskolai jelenléti és az otthonról végzett digitális oktatást, valamint az egyéb adminisztrációs munkavégzést. A digitális oktatás időszakában azon tanulók, akik nem rendelkeztek otthonukban megfelelő elektronikai eszközzel, biztosítottunk számukra laptopot vagy tabletet – fogalmazott az igazgató.

Forrás: haon.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

2024. ápr. 19.
Beke Ivett
A város fejlődéséért

A város fejlődéséért

A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

2024. ápr. 12.
DSZC
Új rekordok születtek Debrecenben

Új rekordok születtek Debrecenben

Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

2024. ápr. 12.
Pénzes László


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum