Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2023. okt. 25.
Mike Ágnes

  Hozz jó döntést, válaszd a szakképzést!

  Hova tovább? Biztosan feltetted már ezt a kérdést magadnak, ha hamarosan befejezed az általános iskolai tanulmányaidat. Fontos döntés ez, hiszen az, hogy milyen hivatást választunk, jelentősen meghatározza egész életünket. A szülők számára is nagy a felelősség, hogy tanácsaikkal segítsék a gyermekükhöz leginkább illő szakma kiválasztását. A Debreceni Szakképzési Centrum a lehetőségek széles tárházával várja a diákokat.

  Hozz jó döntést, válaszd a szakképzést!

  Ha minél hamarabb szeretnél egy jól fizető szakmát szerezni, válaszd a szakképző iskolát!

  A mesterembereket a szakképző iskola képezi. A szakképző iskolában első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ez biztosítja az átjárhatóságot ágazaton belül más szakmák vagy akár még a technikumi képzés felé is. Ezt követi a két éves szakirányú oktatás az iskola tanműhelyeiben vagy bekapcsolódhatnak a diákok a duális képzésbe is. A képzés elvégzése után megszerzett szakmai bizonyítvánnyal máris nyitva áll az út a munkaerőpiac felé. Annak sem kell aggódnia azonban, aki mégis szeretne érettségit is szerezni vagy egyetemen továbbtanulni. Lehetőség van ugyanis az érettségit a 3 éves szakképző iskolai oktatás után ingyenesen – 2 év alatt, felnőttképzési jogviszonyban szervezett technikumi oktatásban – megszerezni. A ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetőség adódik akár később is a szakmai ismeretek magasabb szintre emelésére, tudásbővítésre.

  Ha érettségit és szakmát is szereznél vagy az egyetem a cél, válaszd a technikumot!

  Technikumot választani azért jó döntés, mert egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az első két évben ágazati alapoktatásban vesznek részt a diákok, majd ezt követi a három éves szakirányú oktatás. A képzés során a közismereti tantárgyakból, mint matematika, magyar, történelem és egy választott idegen nyelv ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban és ezekből a tantárgyakból a képzés érettségi vizsgával zárul. A tanulmányok végén letett szakmai vizsga pedig ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek felel meg. A végzett tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet; és akár nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. Mindez utat biztosít a felsőoktatásban való továbbtanulásra. Azoknak a fiataloknak, akik jó nyelvérzékkel rendelkeznek, érdemes lehet a két tanítási nyelvű és/vagy nyelvi előkészítős osztályokba jelentkezni, melyre a DSZC több intézményében is adott a lehetőség.

  Jó választás az okleveles technikusképzés, ahol már a középiskolában is a felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján folyik az oktatás. A fiatalok számára ez egyenes utat jelent a Debreceni Egyetem szakirányú képzésébe, vagy ha más felsőoktatási intézményben szeretnél tanulni, akkor is kérelmezheted a beszámítást az adott iskola eljárásrendje szerint. A beépített többlet ismeretanyag lehetővé teszi akár az egyetemi tanulmányi idő rövidítését is a kreditelismerések révén. Ez a képzési forma ajánlott tehát mindazon jó tanulmányi eredménnyel bíró diákoknak, akik hosszabb távon gondolkodnak, és szeretnék tudatosan építeni a jövőjüket.

  További lehetőségek, ha még bizonytalan vagy

  Az orientációs osztályba az általános iskola nyolc osztályának elvégzése után kapcsolódhatnak be azok a gyerekek, akik még bizonytalanok, nem tudják eldönteni, hogy mit csináljanak. Ez nem más, mint egy 1 éves úgynevezett kompetenciafejlesztő osztály, ahol a szakképzési centrumban oktatott szakmákat, ágazatokat ismerik meg közelebbről. A fókusz a projektszemléleten van, az oktatók mentorként kísérik végig a diákokat, akik az egy év alatt bővítik önismeretüket, rálátást szerezhetnek a szakmák széles skálájára, így megalapozottabb döntést tudnak hozni a továbbtanulásról. Az itt tanulók havonta 8000 forint összegű ösztöndíjban részesülnek.

  A dobbantó program egy esélyteremtő oktatási forma azon 15. életévüket már betöltött fiatalokat számára, akiknek nincs meg a 8 általános iskolai végzettségük. Lehetőséget kapnak, hogy befejezzék az általános iskolát, jellemzően egy év alatt, majd utána a műhelyiskolában tanulhatnak egy részszakmát. A programban mentor közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap. A programban részt vevők havonta 16.000 forint összegű ösztöndíjban részesülnek.

  Műhelyiskolában az általános iskolai végzettséggel rendelkező vagy a dobbantó programban végzett diákok tanulhatnak. A szakmai oktatásnak ez egy új megközelítési formája, mert az oktatás elsősorban nem iskolai, tantermi keretek között folyik, hanem gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy pedagógiai mentor segítségével. Lehetőség van egy piacképes részszakma megszerzésére. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány szakképesítést, ha a részszakmára történő felkészítés dobbantó program keretében és műhelyiskolában történt, államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít. A műhelyiskolában a végzettség megszerzése nincs tanévhez kötve, de maximum két évig tart. Minden ismeret a részszakmához kötődik, a tanuló a szakmát a mesterétől sajátítja el. Nincsenek kötelező közismereti tantárgyak és hagyományos értelemben vett értékelés sem. A műhelyiskolai képzésben részt vevők havonta 16.000 forint összegű ösztöndíjban részesülnek.

  Az orientációs évfolyam, dobbantó program és műhelyiskola elérhető a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában.

  Azok a diákok, akik szakképző intézményben tanulnak tovább nappali rendszerben, ösztöndíjat kapnak

  Az ösztöndíj mértéke egyrészt függ attól, hogy a diák melyik iskolatípusban tanul, alapoktatásban vagy szakirányú oktatásban vesz részt, másrészt a tanulmányi eredmény határozza meg. Technikus tanulók jelenleg az első két tanévben 8000 Ft-ot kapnak havonta, a szakképző iskolai diákok pedig az első tanévben 16.000 Ft-ban részesülnek minden hónapban.

  Most figyelj, a juttatások itt még nem érnek véget! Az ágazati alapoktatás után, a sikeres ágazati alapvizsga letételét követően ugyanis azok a diákok, akik az iskola tanműhelyében maradnak, szintén ösztöndíjat kaphatnak. A tanulmányi eredményüktől függően: 8000 és 59000 forint közötti összegre lehet számítani.

  Természetesen a duális képzésben részt vevők is részesülhetnek juttatásban. Velük szakképzési munkaszerződést kötnek a cégek, ami havonta 100.000 és 168.000 forint közötti munkabért jelent.

  Szintén kecsegtető a pályakezdési juttatás, amelyben a sikeres szakmai vizsga letételét követően részesülnek a fiatalok. A támogatás mértéke a vizsgaeredménytől függően 133.000 és 302.000 forint közötti összeg lehet.

  Ismerd meg a legújabb technológiákat, tanulj vállalatoknál!

  Debrecen gazdasági élete pezseg, több nemzetközi vállalat is a városban hozta létre legújabb egységét, ami több ezer új munkahelyet teremtett. A duális képzésnek köszönhetően ezeknél a cégeknél megismerkedhetnek diákjaink a vállalati kultúrával, a legmodernebb, legújabb berendezésekkel és eszközökkel, valamint technológiákkal. A cégek emellett rugalmas munkaidőt, home office lehetőséget, teljesítményalapú bónuszokat is kínálnak dolgozóik számára, sőt részvételi lehetőséget csapatépítő programokon, kirándulásokon és akár ingyenes használati jogot munkahelyük edzőterméhez vagy játékterméhez. Ugye milyen jól hangzik?

  Dönts megfontoltan a továbbtanulásról, válassz a Debreceni Szakképzési Centrum képzési kínálatából! Haladjunk együtt a sikerhez vezető úton, mert a szakképzésé a jövő!

  Ha van még kérdésed, keresd Ügyfélszolgálati Irodánkat!

  ugyfelszolgalat@dszc.hu

  + 36 30 955 7802

   

  Forrás: haon.hu

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Magasabb szinten a közös munka

  Magasabb szinten a közös munka

  A Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Tankerületi Központ együttműködésének köszönhetően megújul a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola melléképülete. A felek a mai napon egyeztettek a projekt részleteiről.

  2024. jún. 6.
  DSZC
  Hosszú a lista: a versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulóit és felkészítő oktatóit díjazta a DSZC

  Hosszú a lista: a versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulóit és felkészítő oktatóit díjazta a DSZC

  A Debreceni Szakképzési Centrum tanulói a 2023/24-es tanévben is számos országos szakmai, tanulmányi és sportversenyen vettek részt és tértek haza kiemelkedő helyezésekkel. A díjátadó ünnepségen idén 87 tanulót és 59 felkészítő tanárt díjazott a Debreceni Szakképzési Centrum. A tanulók sikeréhez nagyban hozzájárult felkészítő oktatóink elhivatottsága, szaktudása, korszerű oktatási módszertana, ők is elismerést vehettek át.

  2024. jún. 6.
  Beke Ivett
  Diákjaink ismét segítettek

  Diákjaink ismét segítettek

  Debrecen és a DEMKI Nonprofit Kft. összefogásának köszönhetően megnyitotta kapuit a belváros ifjúsági közösségi tere, a BeugRoom, melynek munkálataiban a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola diákjai és oktatói is kivették a részüket.

  2024. jún. 5.
  DSZC


  KIMIKK
  4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Debreceni Szakképzési Centrum

    4030 Debrecen, Fokos utca 12.

   • Telefon: 06-52/437-311

    E-mail: dszc@dszc.hu

    OM azonosító: 203033

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

    Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


   2024Debreceni Szakképzési Centrum