Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 12.


DSZC

  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Projekt

„Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban”

A Debreceni Szakképzési Centrum GINOP-6.1.3-17-2018-00001 azonosítószámú, „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban” című pályázata 2018. augusztus 1-jén indult és 2021. július 31-én lezárult. A projekt zárásával kapcsolatban november 12-én sajtótájékoztatót tartottunk, amely során tájékoztatást adtunk a projekt főbb megvalósult tevékenységeiről, eredményeiről, hasznosulásáról a Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézményének vonatkozásában.

„Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban”

A sajtótájékoztatón felszólalt Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója és Horváth-Zelei Attila, a DSZC Pályázati-projekt osztályvezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Debreceni Szakképzési Centrum pályázatot valósított meg, melyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság hirdetett meg GINOP-6.1.3-17 azonosító számmal, „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” címmel. A projekt vissza nem térítendő összköltségvetése 150 milló forint, melyet az Európai Unió támogat.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult GINOP-6.1.3-17-2018-00001 azonosító számú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban” című projekt kiemelt célcsoportja a 16-65 év közötti idegen nyelvből készségekkel nem vagy alacsony szinten rendelkező, legfeljebb középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkező személyek, ezen belül kiemelten a Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiben tanuló 16-25 éves középiskolás diákok kerültek bevonásra. A projekt megvalósításában a Debreceni Szakképzési Centrum és annak mind a 11 iskolája szolgált megvalósítási helyszínként.

A 2018. októberben indult képzések célja, hogy a résztvevő tanulók 120 óra után 1 nyelvi szintet tudjanak lépni. Az oktatás a tanítási órák után, délután heti 3-4 órában történik 45 perces órák keretében. A képzésre jelentkezők választhattak angol, német általános nyelv valamint angol kombinált (műszaki) nyelv közül.

A 2018/2019-es, a 2019/2020-as, valamint a 2020/2021-es tanévekben összesen 104 csoportban 1165 fő tanuló szerzett tanúsítványt angol és német nyelvből A1, A2, B1, B2 szinteken, vagy szakmai nyelvből. A célcsoport képzését a középiskolai tanárok végezték.

A pályázat célja nemcsak a nálunk tanulók nyelvtudásának fejlesztése, hanem az oktatók képzése is. Ezért az idegen nyelvet oktató kollégák továbbképzésen vettek részt, összesen 116 fővel, amely segítette őket a módszertani megújulásban és a digitális technikák elsajátításában.

Az otthon tanulást elősegítő nyelvi e-learning program biztosítása érdekében online kiegészítő tananyag került beszerzésre, amely kiemelten fontos a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben is.

A képzéshez továbbá minden résztvevőnek biztosítottuk a szükséges nyelvi könyveket és munkafüzeteket. Az intézmények számára irodaszereket adtunk, a képzés megvalósítására, valamint a résztvevő tanulóknak füzetet, tollat, ceruzát, radírt.

Az intézményeinkben folyó nyelvoktatás színvonalának növelése érdekében három nyelvi szaktanterem kialakítására is sor került három helyszínen, a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban és a Debreceni SZC Burgundia utcai telephelyén. Az egyenként 15 férőhelyes nyelvi laborokat felszereltük a szükséges bútorzattal, notebookokkal valamint a tanulói és oktatói szoftverekkel.

A képzéseket felnőttképzési szoftver segítségével, elektronikusan adminisztráltuk és követtük nyomon.

 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehír | HAON | Cívishír

GALÉRIA

„Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban” - projektzáró sajtótájékoztató

DSC_0073.JPG
DSC_0034.JPG
DSC_0043.JPG
DSC_0056.JPG
DSC_0010.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020