Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. okt. 6.


DSZC

  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Rendezvény

Közeleg a Hello szakma! - Út a jövőbe rendezvény

A pályaválasztási kiállítás és konferencia részleteiről szerdán tartottunk sajtótájékoztatót.

Közeleg a Hello szakma! - Út a jövőbe rendezvény

A nagyszabású rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a város jövőjének szempontjából kiemelten fontos az esemény.

„Elsősorban a külföldi működő tőkét képviselő nemzetközi vállalatok részéről fogalmazódott meg egy olyan igény, hogy a nyelvtudással, szakképzettséggel vagy egyetemi végzettséggel rendelkező tehetségeknek biztosítsanak munkát a jövőben. Az elmúlt időszakban városunkban megnőtt az úgynevezett „STEM-tárgyak” (Science, Technology, Engineering, Mathematics) jelentősége. Ha valaki ezeken a területeken képezi tovább magát, akkor egy magalapozott, biztos jövőre számíthat a városban.”

Dr. Barcsa Lajos hangsúlyozta: míg 2014-ben 950-en tanultak ezeken a területeken a városban (beleértve a felnőttképzésben résztvevőket is), addig ez a szám tavaly 2100-re emelkedett. Mindez a város, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Tankerület és a vállalatok közös munkájának köszönhető.

Dr. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai helyettese arról beszélt, hogy a pályaválasztás hangsúlyos mérföldkő minden gyermek életében.

„Amikor a gyerekek még az iskolapadban vannak, az a feladatunk, hogy a tehetséggondozást segítsük. Az iskolapadól kilépve pedig fontos megmutatni számukra a lehetőségeket, hogy megfelelő szakmát tudjanak választani.”

A Debreceni Tankerülethez 31 általános iskola tartozik, ahol mintegy 1600 nyolcadikos fiatal tanul. Számukra a tankerület saját pályaorientációs rendezvényei mellett fantasztikus lehetőséget jelent a Hello szakma! – Út a jövőbe kiállítás.

Szabó Péter, a sajtótájékoztatónak helyet adó Schaeffler Debrecen ügyvezetője a debreceni cégek és a szakképzési centrum közös missziójáról beszélt.

A következő évekre szeretnénk biztosítani azt a növekvő szakember-igényt, amelyre a vállalatoknak szükségük van. Ennek elengedhetetlen pontja, hogy a cégek meg tudják mutatni a gyerekeknek, hogy milyen elvárásaik vannak velük szemben, milyen karrierlehetőség áll előttük, ha egy jó szakmát tanulnak. A legfontosabb, hogy megmutassuk, milyen ma egy vállalatnál komoly technológiákkal dolgozni, lássák azt a fiatalok, hogy igenis van jövőjük, ha szakmát tanulnak.”

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy először rendezik meg a Hello szakma – Út a jövőbe! pályaválasztási kiállítást és szakmai konferenciát.

„A rendezvény legfontosabb gondolata, hogy nem az iskolákat helyezi középpontba, hanem a cégeket. Nem csak az a fontos, hogy hová megy a diák továbbtanulni, hanem az is, hogy hol szerezhet gyakorlatot, milyen karrierlehetőség áll előtte és hol tudja hasznosítani a tudását. Nem véletlen, hogy a mai sajtótájékoztatót egy olyan cég telephelyén szerveztük, amely a szakképzésnek olyan szintű elkötelezettségét mutatta az elmúlt másfél-két évtizedben, amely példaértékű. A szakképzés ugyanis öncélú nem lehet, csak akkor van értelme, ha vállalati környezetben formálódik és a cégeknél hasznosul.”

Tirpák Zsolt elmondta, hogy a rendezvényen mintegy 70 kiállító, cégek, szervezetek és a Debreceni Szakképzési Centrum intézményei várják a látogatókat. A diákok rengeteg interaktív térrel, modern technikai eszközzel találkozhatnak majd és természetesen megismerhetik a DSZC képzési kínálatát.

„11 intézményünk 20 ágazatban 84 szakmát kínál a 2022/2023-as tanévre. Mintegy 2700 tanuló jelentkezését várjuk, ez csaknem 90 induló osztályt jelent. A technológiai változásokat és a vállalatok igényeit figyelembe véve új osztályokat indítunk a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikumban, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban, illetve a Brassai Sámuel Műszaki Technikumban, ahol újdonság, hogy alternatív járműhajtási technikus képzésre is jelentkezhetnek az érdeklődő diákok. Tovább erősítjük a Debreceni Egyetemmel való együttműködésünket: a Mechwart után a Vegyipariban és a Bethlenben is elindítjuk az okleveles technikusképzést”.

A Hello szakma! – Út a jövőbe pályaválasztási kiállítás és szakmai konferencia részletes programját megtalálja weboldalunkon, ide kattintva.

 

Szöveg: Szőgyényi Adrienn

Fotók: Zakar Brigitta

GALÉRIA

Hello szakma! - Út a jövőbe sajtótájékoztató

hello szakma satotajekoztato7.jpg
hello szakma satotajekoztato1.jpg
hello szakma satotajekoztato5.jpg
hello szakma satotajekoztato3.jpg
hello szakma satotajekoztato4.jpg
hello szakma satotajekoztato6.jpg
hello szakma satotajekoztato2.jpg

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Hello szakma! - Út a jövőbe

Hello szakma! - Út a jövőbe

Több mint 70 standdal, 7 konferenciával, 6 helyszínen, interaktív programokkal és modern technikai eszközökkel várja az érdeklődőket a Debreceni Szakképzési Centrum kétnapos pályaválasztási kiállítása.

2021. szept. 30.


DSZC

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020