Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2023. ápr. 26.
Szőgyényi Adrienn

    Külföldön szerezhettek szakmai tapasztalatot a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai

    Törökország, Németország, Görögország, Olaszország, Franciaország és Románia – ebben a hat országban bővíthették szakmai ismereteiket a Debreceni Szakképzési Centrum 5 iskolájának tanulói és oktatói az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően a 2022/2023-as tanévben. A turizmus-vendéglátás, a kereskedelem, a közlekedés és szállítmányozás, az építőipar, továbbá az elektronika és elektrotechnika ágazatokban tanuló diákok és oktatók április 26-án, szerdán mutatták be diáktársaiknak a külföldi szakmai gyakorlat során szerzett tapasztalataikat és élményeiket.

    Külföldön szerezhettek szakmai tapasztalatot a Debreceni Szakképzési Centrum diákjai

    A Debreceni Szakképzési Centrum 2015-ös megalakulása óta folyamatosan, évről évre növekvő számmal vesznek részt tanulói az Erasmus+ projektekben, és jutnak hasznos szakmai tapasztalatokhoz. A szerdai sajtónyilvános eseményen Szilágyi Sándor főigazgató rendkívül sikeresnek ítélte a DSZC részvételét a mobilitási programban. Mint mondta, ebben a tanévben 186 diák és több mint 50 oktató kapott lehetőséget arra, hogy különböző országokban bővítse szakmai tapasztalatait. A főigazgató emlékeztetett: a jó gyakorlatok bemutatásából sokat profitálhatunk Debrecenben, hiszen a város olyan gazdasági átalakuláson, fejlődésen megy keresztül, ahol elengedhetetlen, hogy mindehhez alkalmazkodjanak a diákjaink. Szilágyi Sándor a DSZC minden intézményét arra biztatta, hogy vegyenek részt az Erasmus+ programban.

    Az Erasmus+ projektekben a legnagyobb tanulói létszámmal a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum diákjai vettek részt. Az intézmény igazgatója, Dr. Tóth László Tamásné az eseményen elmondta: 158 diákjuk mellett oktatóik – a tanári mobilitási programnak köszönhetően – módszertanilag újulhattak meg. Mint mondta, a végzősök 50%-a, a Bethlenbe járó diákok közül minden hatodik gyerek és az oktatók 70%-a – a 73 fős tantestületből 39-en – vettek részt a projektben csak ebben a tanévben.

    Az eseményen részt vett Dr. Papp László polgármester is, aki gratulált azoknak a diákoknak, akik az Erasmus+-nak köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy külföldön is tapasztalatot szerezzenek. A városvezető emlékeztetett: a peregrináció a Református Kollégium diákjaival indult közel fél évezreddel ezelőtt. A diákok elhagyták a várost, Nyugat-Európába mentek, megszerezték a tudást és visszatérve Debrecenbe, itt hasznosították, itt adták tovább. Dr. Papp László hangsúlyozta: óriási jelentősége van annak, hogy a szakképzési centrum berkein belül magasszintű tudást szerezhetnek a diákok, de fontos, hogy mindezt a tudást más aspektusból is megkaphassák, és további jó gyakorlatokat is megismerhessenek, a fejlődő debreceni gazdaságnak, a globálisan jegyzett nagyvállalatoknak ugyanis lényeges, hogy nemzetközi tapasztalatokhoz jussanak a fiatalok.

    A köszöntőket követően azok az oktatók és tanulók kaptak szót, akiknek lehetőségük nyílt az Erasmus+ projektek keretében külföldi szakmai gyakorlati utakon részt venni.

    A Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum diákjainak egy része Törökországba és Németországba utazhatott, ahol vendéglátó egységekben, többek közt egy ötcsillagos szállodában, továbbá egy német iskolában és német vállalatoknál kéthetes szakmai gyakorlaton gyarapíthatták tudásukat. A Bethlen diákjainak egy másik része Olaszországba látogathatott, ahol partnerintézményüknél tett látogatáson műhelyfoglalkozásokon, kulturális és nyelvi programokon vettek részt.

    A Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum 15 tanulójának nyílt lehetősége arra, hogy a németországi Glauchauban egy 3 hetes szakmai gyakorlaton, az ottani képzőközpontban bővíthessék építőipari tapasztalataikat.

    A Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum tanulói Németországba utazhattak, egy oktatói csoport pedig – a projektbe új helyszínként bekerült – franciaországi hotelekben és éttermekben vettek részt egyhónapos szakmai gyakorlaton és projektúton.

    A jövő most kezdődik! – ez a címe annak a partnerségi együttműködési projektnek, melyben a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum tanulói a csíkszeredai partnerintézménnyel közösen vesznek részt. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb életre, és népszerűsítse a zöld energiák kihasználását. A két intézmény diákjai a Beregszásziban egy napelemes töltőállomást készítettek el egy leselejtezett iskolapad újrafelhasználásával. A projekt második felében pedig a csíkszeredaiak látják vendégül a Beregszászi tanulóit.

    A Debreceni SZC Irinyi János Technikum diákjai a szakképzési mobilitási projekt keretében 1 hónapos szakmai gyakorlatot tölthettek a görögországi Nei Pori üdülőfaluban. 24 tanuló vett részt a szakmai tapasztalatszerzésen, ahol angol nyelvtudásukat is elmélyíthették a fiatalok. Logisztikai technikus, turisztikai technikus, vendégtéri szaktechnikus és pék-cukrász képzésben részt vevő diákoknak nyílt lehetőségük arra, hogy szállodákban, vendéglátó egységekben és raktárakban szerezzenek tapasztalatokat.

    A beszámolók után a vendégek meg is kóstolhatták azokat a török, görög, francia és német ételeket, amelyeket a tanulók a külföldön megismert receptek alapján készítettek el.

    GALÉRIA

    Erasmus disszeminációs program

    photo-2.jpg
    photo-10.jpg
    photo-1.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

    2024. ápr. 19.
    Beke Ivett
    A város fejlődéséért

    A város fejlődéséért

    A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

    2024. ápr. 12.
    DSZC
    Új rekordok születtek Debrecenben

    Új rekordok születtek Debrecenben

    Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

    2024. ápr. 12.
    Pénzes László


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum