Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. okt. 15.
DSZC
  • DSZC
  • DSZC iskolái

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

A Német Külügyminisztérium elfogadta a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum DSD-Schule hálózatba jelentkezését. A pályázatot a Debreceni Tankerületi Központ, Debrecen Megyei Jogú Városának Polgármesteri Hivatala, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, a Goethe Intézet és a Német Nagykövetség támogatta. A csatlakozásnak köszönhetően a diákok világszerte elismert nyelvvizsgát szerezhetnek, amely fontos előnyt jelenthet a németországi és a magyarországi német cégeknél történő munkavállaláskor. A részletekről pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a technikumban.

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

Dr. Barcsa Lajos, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója az eseményen elmondta: a Mechwartban nagyon régen rájöttek arra, hogy Debrecen városában, ebben a pezsgő gazdasági környezetben szükség van a németül jól beszélő szakemberekre. Az igazgató kiemelte: a Mechwart 1995 óta partneri kapcsolatban áll egy eisenstadt-i iskolával, 2002 óta pedig német két tanítási nyelvű képzés is zajlik az intézményben. Dr. Barcsa Lajos hozzátette: az igényes szaktudás mellett nagyon sok egykori tanítványuk köszönheti a karrierjét annak, hogy kiválóan beszélnek németül.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: kulcsfontosságú szerepe van a városban a német gazdasági partnereknek, ezért a DSZC munkája során fontosnak tartja, hogy a magas színvonalú szakmai tudás mellett a diákok megfelelő nyelvtudást is szerezzenek. A kancellár hozzátette: a DSZC igazodik a gazdasági partnerek elvárásaihoz, igényeihez, ezért intézményeiben kiemelt figyelmet fordít a német nyelvre, ennek megfelelően több iskolában is elérhető a magyar-német két tanítási nyelvű képzés. Ennek köszönhetően a diákok a munkaerőpiacon és a felsőoktatásban is megállják a helyüket.

Heike Neyens, a Külföldi Német Iskolák (Zentrum für Auslandschulen) magyarországi intézményvezetője arról beszélt, hogy megalakulása óta több mint 90 ezer diák vett részt sikeresen a DSD programban. A német állam legfontosabb célja a programmal, hogy a meglévő német gazdasági partnereket támogassa. Az intézményvezető asszony elmondta: a Mechwartban kétfajta nyelvvizsga típus lesz elérhető: a DSD I szakmai nyelvvizsga A2-B1 szintnek felel meg, a DSD II típusú vizsga pedig a KER B2-C1 szintnek. Heike Neyens hozzátette: a DSD-diplomához kiemelkedő lehetőségek is kapcsolódnak, hiszen a DSD II automatikus belépőt jelent a németországi felsőoktatási intézményekbe, a DSD I típusú bizonyítvánnyal rendelkezők pedig 1 éves szakmai programon vehetnek részt Németországban.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a debreceni szakképzésben. A polgármester hozzátette: az intézmény vezetésének előrelátását mutatja az, hogy már két évtizeddel ezelőtt a német nyelvű szakképzésre helyezték a hangsúlyt. A városvezető elmondta: 2014 után 1,4 milliárd eurónyi német befektetési összeg érkezett Debrecenbe és a német gazdasági szereplőknek köszönhetően több mint 3000 új munkahely jött létre a városban. Dr. Papp László hangsúlyozta, hogy a városvezetés és a szakképzési centrum felelőssége, hogy ezek a vállalatok Debrecenben dinamikusan tudjanak bővülni, ennek pedig egyik alapfeltételét jelentik a szakképzett, biztos nyelvtudással rendelkező fiatalok. A polgármester arról is beszélt, hogy a DSD program sikeréhez az infrastrukturális feltételek is hozzájárulnak majd, hiszen hamarosan kívül-belül felújítják és bővítik a Mechwartot, illetve egy kollégium is épül az iskola szomszédságában. Jelenleg a tervezési folyamat zajlik, a tervek szerint jövőre kezdődhet az építkezés.

A német nyelvvizsga - és nyelvdiploma program 2022 szeptemberében indul a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban. 2021 őszétől elkezdődik a hivatalos felkészülés: a tanárok továbbképzése és az oktatási anyag megismerése. A technikum, mint nyelvvizsga központ, fel fog kerülni a német külügyminisztérium hivatalos térképére és honlapjára, mint hivatalos német iskolai hálózati tag.
A Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum tanulói egy év felkészülési idő után, DSD I (szakmai német nyelv) és II-es szinten vizsgáznak. A tanulók számára a vizsga ingyenes. A DSD I. szakmai nyelvvizsga a németországi és a magyarországi német cégeknél történő munkavállaláskor fontos előnyt fog jelenteni. A DSD II vizsga tulajdonosa olyan nyelvtudással fog rendelkezni, amely a németországi felsőfokú tanulmányokhoz szükséges, azaz nyelvi szempontból belépőt jelent a németországi felsőoktatásba, ill. magyar- és németországi munkavállalás esetén előnyt jelent a pályázónak. A sikeres DSD II-es nyelvvizsgát Magyarországon közép-, illetve felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára lehet honosíttatni.
Sikeres felkészülés után leghamarabb 2022-ben tehetnek vizsgát a technikum jelenleg 11. évfolyamos diákjai.

 

További információk a DSD nyelvvizsgákról:

A DSD, azaz a Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz (a Kultuszminiszterek Tanácsának Német Nyelvi Diplomája) egy német kormányzati szerv, a kölni központú ZfA (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) felügyelete alá tartozó, világszerte elismert nyelvvizsga.
A DSD vizsga létrehozásáról 1972 márciusában döntöttek, jelenleg 65 országban, Magyarországon 42 iskolában érhető el. Évenként világszerte több mint 50.000-en tesznek DSD nyelvvizsgát az erre akkreditált iskolákban. A DSD nyelvvizsgák illeszkednek a 2001-ben elfogadott, Magyarországon 2002-ben bevezetett Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeihez. A DSD II vizsga lefedi a 4 alapvető nyelvi kompetenciát; elemei tehát az olvasásértés, hallás utáni szövegértés, írásbeli kommunikáció és szóbeli kommunikáció. A vizsgán mindegyik kompetencia egyenlő súllyal szerepel, ezeken egyenként maximálisan 24 pont szerezhető. A szóbeli vizsga az iskolában zajlik 3 fős bizottság előtt, az iskolában megírt írásbeli vizsgarész értékelése központilag történik a németországi Kölnben. A DSD I és  II vizsga írásbeli részét az egész északi féltekén egy adott időpontban – általában december elején rendezik meg, a szóbeli vizsgákra a technikumban januárban kerül sor. A szóbeli vizsgára már hónapokkal korábban, de legkésőbb az adott tanév kezdetéig ki kell választani egy témát, melyből a vizsgázó alaposan felkészül. A vizsgán ezt a témát mutatja be egy prezentáció keretében a vizsgabizottságnak, valamint egy számára ismeretlen központilag meghatározott témáról kell beszélnie adott kulcsszavak alapján. Mindkét előadást követően beszélgetést folytat a bizottság tagjaival a témákról. A szóbeli vizsga eredményét a diák a vizsga napján megtudja, az írásbeli eredmények általában május végén érkeznek meg Németországból az iskolába.

Szöveg és fotók: Szőgyényi Adrienn

GALÉRIA

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

DSC_0154.JPG
1.jpg
DSC_0143.JPG

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A város fejlődéséért

A város fejlődéséért

A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

2024. ápr. 12.
DSZC
Új rekordok születtek Debrecenben

Új rekordok születtek Debrecenben

Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2170 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

2024. ápr. 12.
Pénzes László
Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

Tavaly októberben 16 csapat részvételével került megrendezésre a DEMKI által szervezett Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő előselejtezője, ahonnan 12 csapat jutott tovább a ténylegesen 24 órán át tartó április 11-ére szervezett versenyre.

2024. ápr. 11.
DSZC


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum