Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. okt. 15.


DSZC

  • DSZC
  • DSZC iskolái

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

A Német Külügyminisztérium elfogadta a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum DSD-Schule hálózatba jelentkezését. A pályázatot a Debreceni Tankerületi Központ, Debrecen Megyei Jogú Városának Polgármesteri Hivatala, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, a Goethe Intézet és a Német Nagykövetség támogatta. A csatlakozásnak köszönhetően a diákok világszerte elismert nyelvvizsgát szerezhetnek, amely fontos előnyt jelenthet a németországi és a magyarországi német cégeknél történő munkavállaláskor. A részletekről pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a technikumban.

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

Dr. Barcsa Lajos, a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója az eseményen elmondta: a Mechwartban nagyon régen rájöttek arra, hogy Debrecen városában, ebben a pezsgő gazdasági környezetben szükség van a németül jól beszélő szakemberekre. Az igazgató kiemelte: a Mechwart 1995 óta partneri kapcsolatban áll egy eisenstadt-i iskolával, 2002 óta pedig német két tanítási nyelvű képzés is zajlik az intézményben. Dr. Barcsa Lajos hozzátette: az igényes szaktudás mellett nagyon sok egykori tanítványuk köszönheti a karrierjét annak, hogy kiválóan beszélnek németül.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: kulcsfontosságú szerepe van a városban a német gazdasági partnereknek, ezért a DSZC munkája során fontosnak tartja, hogy a magas színvonalú szakmai tudás mellett a diákok megfelelő nyelvtudást is szerezzenek. A kancellár hozzátette: a DSZC igazodik a gazdasági partnerek elvárásaihoz, igényeihez, ezért intézményeiben kiemelt figyelmet fordít a német nyelvre, ennek megfelelően több iskolában is elérhető a magyar-német két tanítási nyelvű képzés. Ennek köszönhetően a diákok a munkaerőpiacon és a felsőoktatásban is megállják a helyüket.

Heike Neyens, a Külföldi Német Iskolák (Zentrum für Auslandschulen) magyarországi intézményvezetője arról beszélt, hogy megalakulása óta több mint 90 ezer diák vett részt sikeresen a DSD programban. A német állam legfontosabb célja a programmal, hogy a meglévő német gazdasági partnereket támogassa. Az intézményvezető asszony elmondta: a Mechwartban kétfajta nyelvvizsga típus lesz elérhető: a DSD I szakmai nyelvvizsga A2-B1 szintnek felel meg, a DSD II típusú vizsga pedig a KER B2-C1 szintnek. Heike Neyens hozzátette: a DSD-diplomához kiemelkedő lehetőségek is kapcsolódnak, hiszen a DSD II automatikus belépőt jelent a németországi felsőoktatási intézményekbe, a DSD I típusú bizonyítvánnyal rendelkezők pedig 1 éves szakmai programon vehetnek részt Németországban.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a debreceni szakképzésben. A polgármester hozzátette: az intézmény vezetésének előrelátását mutatja az, hogy már két évtizeddel ezelőtt a német nyelvű szakképzésre helyezték a hangsúlyt. A városvezető elmondta: 2014 után 1,4 milliárd eurónyi német befektetési összeg érkezett Debrecenbe és a német gazdasági szereplőknek köszönhetően több mint 3000 új munkahely jött létre a városban. Dr. Papp László hangsúlyozta, hogy a városvezetés és a szakképzési centrum felelőssége, hogy ezek a vállalatok Debrecenben dinamikusan tudjanak bővülni, ennek pedig egyik alapfeltételét jelentik a szakképzett, biztos nyelvtudással rendelkező fiatalok. A polgármester arról is beszélt, hogy a DSD program sikeréhez az infrastrukturális feltételek is hozzájárulnak majd, hiszen hamarosan kívül-belül felújítják és bővítik a Mechwartot, illetve egy kollégium is épül az iskola szomszédságában. Jelenleg a tervezési folyamat zajlik, a tervek szerint jövőre kezdődhet az építkezés.

A német nyelvvizsga - és nyelvdiploma program 2022 szeptemberében indul a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban. 2021 őszétől elkezdődik a hivatalos felkészülés: a tanárok továbbképzése és az oktatási anyag megismerése. A technikum, mint nyelvvizsga központ, fel fog kerülni a német külügyminisztérium hivatalos térképére és honlapjára, mint hivatalos német iskolai hálózati tag.
A Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum tanulói egy év felkészülési idő után, DSD I (szakmai német nyelv) és II-es szinten vizsgáznak. A tanulók számára a vizsga ingyenes. A DSD I. szakmai nyelvvizsga a németországi és a magyarországi német cégeknél történő munkavállaláskor fontos előnyt fog jelenteni. A DSD II vizsga tulajdonosa olyan nyelvtudással fog rendelkezni, amely a németországi felsőfokú tanulmányokhoz szükséges, azaz nyelvi szempontból belépőt jelent a németországi felsőoktatásba, ill. magyar- és németországi munkavállalás esetén előnyt jelent a pályázónak. A sikeres DSD II-es nyelvvizsgát Magyarországon közép-, illetve felsőfokú államilag elismert nyelvvizsgára lehet honosíttatni.
Sikeres felkészülés után leghamarabb 2022-ben tehetnek vizsgát a technikum jelenleg 11. évfolyamos diákjai.

 

További információk a DSD nyelvvizsgákról:

A DSD, azaz a Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz (a Kultuszminiszterek Tanácsának Német Nyelvi Diplomája) egy német kormányzati szerv, a kölni központú ZfA (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) felügyelete alá tartozó, világszerte elismert nyelvvizsga.
A DSD vizsga létrehozásáról 1972 márciusában döntöttek, jelenleg 65 országban, Magyarországon 42 iskolában érhető el. Évenként világszerte több mint 50.000-en tesznek DSD nyelvvizsgát az erre akkreditált iskolákban. A DSD nyelvvizsgák illeszkednek a 2001-ben elfogadott, Magyarországon 2002-ben bevezetett Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeihez. A DSD II vizsga lefedi a 4 alapvető nyelvi kompetenciát; elemei tehát az olvasásértés, hallás utáni szövegértés, írásbeli kommunikáció és szóbeli kommunikáció. A vizsgán mindegyik kompetencia egyenlő súllyal szerepel, ezeken egyenként maximálisan 24 pont szerezhető. A szóbeli vizsga az iskolában zajlik 3 fős bizottság előtt, az iskolában megírt írásbeli vizsgarész értékelése központilag történik a németországi Kölnben. A DSD I és  II vizsga írásbeli részét az egész északi féltekén egy adott időpontban – általában december elején rendezik meg, a szóbeli vizsgákra a technikumban januárban kerül sor. A szóbeli vizsgára már hónapokkal korábban, de legkésőbb az adott tanév kezdetéig ki kell választani egy témát, melyből a vizsgázó alaposan felkészül. A vizsgán ezt a témát mutatja be egy prezentáció keretében a vizsgabizottságnak, valamint egy számára ismeretlen központilag meghatározott témáról kell beszélnie adott kulcsszavak alapján. Mindkét előadást követően beszélgetést folytat a bizottság tagjaival a témákról. A szóbeli vizsga eredményét a diák a vizsga napján megtudja, az írásbeli eredmények általában május végén érkeznek meg Németországból az iskolába.

Szöveg és fotók: Szőgyényi Adrienn

GALÉRIA

Nyelvvizsgaközpont lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

DSC_0154.JPG
1.jpg
DSC_0143.JPG
2.jpg
4.jpg
3.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020