Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. jan. 15.
Kovács Szandra

    Öt intézményünk a TOP 100 technikumi rangsorban

    A középiskolai jelentkezés határideje közeleg. A Debreceni Szakképzési Centrum intézményei több mint 70 szakmát kínálnak a pályaválasztó nyolcadikosoknak.

    Öt intézményünk a TOP 100 technikumi rangsorban

    Megtartotta a 2024-es év első sajtótájékoztatóját a Debreceni Szakképzési Centrum. Az eseményen beszámoltak a közelmúltban elért sikerekről, a szakmai és beiskolázási folyamatokról, valamint az év stratégiai célkitűzéseiről is.
    A sajtótájékoztatón Szilágyi Sándor főigazgató arról számolt be, hogy idén is elkészítette a hazai technikumok rangsorát a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. Az elismerő listán a Debreceni Szakképzési Centrum 5 intézménye is helyet kapott. A Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium a 7., a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum a 21., a Debreceni SZC Vegyipari Technikum a 24., a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum az 55., valamint a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum a 100. helyen végzett.
    Az előző tanévben készült el első ízben az a rangsor, melyen az ország legjobb eredményeit elért szakképzési intézményeit gyűjtik össze. A TOP 100-as lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült. Az elemzés vizsgálta, hogy a tanulók milyen tanulmányi eredménnyel érkeznek az intézményekbe, hogyan aránylik az évismétlők száma az intézmény tanulói létszámához, és milyen eredménnyel teszik le a diákok az érettségi vizsgát. Valamint azt is vizsgálták, hogy az intézmények digitális eszközökkel való ellátottsága milyen mértékű. A figyelembe vett mutatók százas skálán meghatározott átlaga szoros versenyt mutat a legkiválóbb intézmények között, ez jelentős előrelépés a számunkra. Az 5 intézményből 3 intézményünkben érhető el az okleveles technikusi képzés is, mely egyenes utat biztosít számukra a továbbtanuláshoz – ez azt is jelenti, hogy akár már a középiskolába való beiratkozáskor eldöntheti a tanuló azt, hogy milyen felsőoktatási irányt választ majd. Okleveles technikus képzéseink elérhetők a gépésztechnikus, informatikai rendszer-és alkalmazásüzemeltető technikus, az óvodai nevelő, a pénzügy-számviteli ügyintéző, a turisztikai technikus és a vegyésztechnikus szakokon. Természetesen a szakképzésben tanulók ösztöndíjat kapnak, a duális képzésben résztvevő tanulók pedig már szakképzési munkaszerződést köthetnek a partnercégekkel. A Debreceni Szakképzési Centrum erre (a szakképzési munkaszerződésre) jogosult tanulóink mintegy 40%-a már ebben a formában van foglalkoztatva. Ez országos szinten is egy kiemelkedő arány.
    A nyolcadikosok 2024. február 21-ig jelentkezhetnek abba a középiskolába, ahol tanulmányaikat szeretnék folytatni. A Debreceni Szakképzési Centrum 20 ágazatban, 72 szakmában több mint 2400 férőhelyet hirdetett meg a 9. évfolyamokon.
    Tirpák Zsolt kancellár beszédében elmondta, hogy – amennyiben mérleget vonunk az elmúlt időszakról – kiemelendő az, hogy a debreceni gazdasági környezet egyre aktívabb és sokszínűbb, amihez a szakképzés keretei szorosan igazodnak. Vagyis a debreceni szakképzés mind ágazatban, mind méretben hiteles tudni a sokszínű munkaerőpiaci igények kielégítésében, legyen szó vendéglátásról vagy elektronikáról, kis-, vagy nagyvállalati környezetről. Ennek érdekében a DSZC folyamatos kapcsolattartásban van a régi, jelenlegi vagy jövőbeli partnereivel annak érdekében, hogy működésük zálogát, a felkészült szakemberközösséget biztosítani tudjuk. Mintegy 250 gazdasági partnerrel van aktív kapcsolat, ezek nagy része duális együttműködést is jelent. 15 stratégiai partnerrel dolgozik a Centrum, akik mélyebb, átfogó együttműködést jelentenek, de az elkövetkező időszakban több új stratégiai partnerség is bejelentésre kerül majd.
    A kancellár felhívta a duális partnerek figyelmét is arra, hogy egy izgalmas időszak zajlik most: a diákok jelentkezése és kiválasztása a következő tanévi duális képzésébe. Mintegy 1500 tanuló várja most, hogy a duális képzésbe bekapcsolódjon. A szakképzési munkaszerződés létesítése a duális képzésben minimum 100.000.- forintos munkabért jelent a tanulóknak, és később ennek minden pozitív munkajogi következményével együtt jár.
    Tirpák Zsolt kancellár beszámolt arról is, hogy a Karrierprogramok a DSZC egyik legfontosabb támogató programjai. Kétféle karrierút vár a diákokra: végzés után a munkaerőpiac legsokszínűbb eredményeivel találkozhatnak, vagy pedig élnek az új szakképzési rendszer és a debreceni kiemelkedő együttműködésekben rejlő lehetőségekkel, és a felsőoktatásba mennek tovább. Az okleveles technikus képzés keretében már egy jogszabályváltozás által lehetővé válik az előzetes hallgatói jogviszony kialakítása is – bizonyos szakképzős tanulók számára. Ez egy soha korábban nem látott lehetőség, melynek részleteiről később jelentkezik a Centrum. 2024-ben is célul tűzte ki a szervezet, hogy biztosítsa a saját oktatói körének utánpótlását: aktívan részt vesznek a tanárképzésben, ama diákjait arra motiválják, hogy legyenek tanárok, oktatók.
    Kiemelten fontosnak tekintik a tudás nemzetközi környezetben való érvényesítését is, ezért a Centrum az Erasmus program keretein belül 300 diák és 30 oktató számára tudja biztosítani a külföldi szakmai tanulmányutakra való eljutást.
    A kancellár említést tett arról is, hogy a felnőttek szakmai oktatása rugalmas képzési időtartamokkal, akár korábbi kompetenciák beszámításával várják az érdeklődőket – a szakács szakmától a mechatronikai technikusig. A felnőttképzések pedig rövidebb, pár hónapos képzések keretein belül speciális tudást, részszakmát adnak – pl. a január végén induló Exportkoordinátor képzés.
    2024-ben a DSZC a pályaorientációs tevékenységét is tovább erősíti, ott lesz több nagy rendezvényen, és a Szakmafesztiválra és Hello Szakmára, és nyári táborokra is várják majd az érdeklődőket.
    A Debreceni Szakképzési Centrum a tanulói karriertámogatások és vonzó szakképzés megvalósítása mellett kiemelt figyelmet fordít az infrastrukturális fejlesztésekre is. Az elmúlt években több intézményünk is megszépült és további jelentős beruházások várnak ránk a következő években annak érdekében, hogy a Centrumba jelentkező tanulók jól felszerelt, modern épületekben sajátíthassák el a jövő szakmáit. A DSZC bízik benne, hogy a 2024-es év a kivitelezés éve lesz mind a Brassai, a Mechwart és a Beregszászi technikumok fejlesztéseit illetően is. Februártól viszont 4 intézmény átfogó karbantartási munkálata indul el: a Bethlen, a Vegyipari és a Kreatív technikumok, illetve az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola épületei korszerűsödhetnek, szépülhetnek majd meg. Az elkövetkező napokban pedig 200 millió forint értékben informatikai eszközökkel bővülnek az iskolák gépparkjai: laptopok, projektorok, asztali számítógépek érkeznek.
    A sajttájékoztatón Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke méltatta a Debreceni Szakképzési Centrum munkáját. Elmondta, a szakképzésre és felsőoktatásra is már önmagában piaci szereplőkként kell tekinteni. Az együttműködő partnerek száma, a duális képzések működése is ezt támasztja alá. Az elnök az aktuális szakpolitikai kérdéseket is érintette, felhívta a figyelmet Debrecen dinamikusan fejlődő gazdaságára, és a gazdasági szereplők együttműködésének sikerességére. Pósán László arról is beszélt, hogy 2014-től vált érezhetővé az, hogy léptékváltás következett be a Debrecenbe befektetni vágyó vállalatok számában. Erre jól reagált az oktatás is, úgy véli a Debreceni Szakképzési Centrum kiemelkedően vette az akadályokat. Ma látható, Debrecenben egy magas tudás birtokában lévő munkaerőutánpótlás van jelen, ami a „szakképzésből indul, és sok esetben befejeződik a cégeknél”. Az elnök jó gyakorlatként említette pl. a BMW Group Gyár Debrecennel való együttműködést.

    GALÉRIA

    TOP100 technikumi ranglista sajtótájékoztató

    dszc2.jpg
    dszc3.jpg
    dszc4.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Állásbörze és felnőttképzési expó

    Állásbörze és felnőttképzési expó

    Ügyfélszolgálati Irodánk és Felnőttképzési Osztályunk munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont -1. szintjén a színpadon 9:00-től este 18:00-ig.

    2024. ápr. 26.
    DSZC
    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

    2024. ápr. 19.
    Beke Ivett
    A város fejlődéséért

    A város fejlődéséért

    A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

    2024. ápr. 12.
    DSZC


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum