Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok

Hírek


2021. nov. 25.


HAON

  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Debreceni SZC Vegyipari Technikum

Országosan is a legjobbak között a Vegyipari Technikum

A Debreceni SZC Vegyipari Technikum Magyarország legnagyobb szakképző intézménye a vegyipar ágazatban. Az iskola az általános műveltség megalapozása mellett biztosítja a felkészülést az érettségi és a technikusi vizsgára. Az intézmény közismereti oktatást, ágazati alapoktatást és szakirányú technikus oktatást folytat.

Országosan is a legjobbak között a Vegyipari Technikum

„Iskolánk legfontosabb feladata az, hogy emberségre neveljen, emellett jól használható szakmát, biztos nyelvtudást, stabil jövőképet és karrierlehetőséget nyújtson a tanítványainak” – emelte ki Szabó Zoltán igazgató.

Vegyész technikusokból hiány van

A vegyipar ágazaton belül vegyész technikus képesítést szerezhetnek a nappali tagozatra jelentkező fiatalok. A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, valamint készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez. A választható szakmairányok: általános laboráns, illetve termelési folyamatirányító szakmairány.

– A felnőtteket továbbképezzük, ők drog- és toxikológiai technikus, valamint gyógyszeripari szaktechnikus végzettséget szerezhetnek. A helyi munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően az iskolánkban magas színvonalú angol és német nyelvű képzés van. Okleveles vegyész technikus képzésünk lehetővé teszi a szakirányú továbbtanulást a felsőoktatásban. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karával együttműködve, az itt tanuló diákok rövidebb képzési idővel végezhetik el az egyetemi tanulmányaikat, amennyiben szakirányban tanulnak tovább. Az iskolán belül tizenegy jól felszerelt laboratórium áll a diákok rendelkezésére, azonban remek lehetőségek vannak az intézmény duális partnereinél is, különösen a MOL Petrolkémia Zrt. két vadonatúj laboratóriumában – mutatott rá Szabó Zoltán.

Mint elmondta, napjainkban a vegyésztechnikus az egyik legkeresettebb szakma.

Nagyon sok szabad álláshely van jelenleg, és várhatóan még több fog megjelenni a következő évben. A Vegyipari Technikumban végzett tanulók rendkívül keresettek, tehát aki akar, szinte napokon belül el tud helyezkedni.

– Egy vegyész technikus sokrétű feladatokat tud ellátni. Célunk, hogy az alaptudása minden tanulónak meglegyen, emellett pedig mindenki specializálódhat a munkáltató igényeihez mérten – fűzte hozzá.

Színes és tartalmas diákélet

– Különösen büszkék vagyunk külföldi partnerkapcsolatainkra. Európában számos helyen van testvériskolánk, Nagyváradon például az Ady Endre Líceummal ápolunk jó kapcsolatot. Évek óta tart az együttműködés a csehországi Brnóban működő szintén vegyészeti jellegű iskolával, ezen kívül Stuttgartban tervezünk Erasmus-kapcsolatot kiépíteni. A Rákóczi Szövetség támogatásával a rendszeresen utazunk Kassára, Csíkszeredába, partiumi városokba és Kárpátaljára egyaránt, de Lengyelországban is megfordult már iskolánk küldöttsége. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tartsuk a kapcsolatot a határon túli magyar, illetve más európai nemzetek diákjaival is, de legalább ennyire büszkék vagyunk a Vegyipariban tapasztalható változatos és sokrétű diákéletre – mondta az igazgató.

Forrás: haon.hu

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Aki szakmát tanul, jövőt választ!

Aki szakmát tanul, jövőt választ!

A megújult szakképzés számos alternatívát kínál a nyolcadikos diákok számára.

2021. nov. 4.


DSZC

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC