Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. jún. 11.


DSZC

  • Szakképzés
  • Fejlesztések
  • Sajtótájékoztató

Projektzáró sajtótájékoztató

Az „Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” című pályázatról tartottunk sajtótájékoztatót.

Projektzáró sajtótájékoztató

A Debreceni Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00032 azonosítószámú, „Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” című pályázata 2018. február 1-jén indult és 2021. június 30-án lezárul. A pénteken tartott sajtótájékoztatón az országban elsőként megvalósuló „úttörő projektről”, és annak részleteiről számolt be Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Tirpák Zsolt, a Debreceni SZC kancellárja és Horváth-Zelei Attila projektmenedzser.

Az elmúlt 10 év tapasztalata sajnos az volt, hogy a szakképzés nagyon elméleti síkra terelődött, pedig a folyamatosan változó és fejlődő 4.0-ás ipari környezet naprakész képzést és munkaerőt kíván – hangsúlyozta beszédében Dr. Pósán László. Az országgyűlési képviselő hozzátette: ez a fejlesztési beruházás, amit az elmúlt 3 évben a Debreceni Szakképzési Centrum végrehajtott, magyarországi viszonylatban is egyedülálló, és úttörő projekt volt, annak bizonyítása, hogy hogyan lehet lépést tartani a fejlődéssel, hogyan lehet egy 11 iskolából álló intézményi hálózatot a XXI. század követelményeire szabni.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult GINOP-6.2.3-17-2017-00032 azonosító számú „Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” című projekt közvetlen célcsoportjai a szakképzési centrum és tagintézményeinek vezetői, irányítói, pedagógusai, a helyi cselekvési terv végrehajtásában szerepet játszó szakemberek, a szakképző intézmények tanulói, a HÍD programban tanulók és családjaik voltak. A projekt megvalósításában a Debreceni Szakképzési Centrum és annak mind a 11 iskolája szolgált megvalósítási helyszínként – mondta Tirpák Zsolt kancellár.

Nagyon fontosak voltak a projekt megvalósulása során a megfogalmazott célok, és alapelvek, melyek három fő pillére voltak felfűzve:

  • Vonzó és korszerű tanulói környezet, mely minél nagyobb számban vonzza be a szakképzésben tanulni vágyókat. Ennek megvalósulása érdekében – a projektnek köszönhetően – számos eszközbeszerzés, tanműhelyfejlesztés, laborfejlesztés valósult meg.

A Debreceni Szakképzési Centrum 3 Digitális Közösségi Alkotóműhelyt alakított ki, melyet szintén az európai uniós támogatású projektből finanszírozott. A Digitális Közösségi Alkotóműhely olyan nyitott közösségi tér, amelyben a következő alkotótechnológiák mindegyikének szükséges jelen lennie, egymással kombinálható módon: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás és famegmunkálás. A műhelyek fontos állomásai a XXI. századi ipari technikák és az egyes szakmák megismertetésének.

  • Életcél, karrierlehetőség, valamint a beiskolázott hallgatók megtartása, a lemorzsolódás csökkentése is nagyon fontos cél volt. A számos pályaorientációs rendezvény, céges fórumok, beszélgetések, filmek, gyárlátogatások, a gazdasági szereplők bevonása mind ezt a célt segítette. Az idei év beiskolázási adatai igazolták a projekt sikerességét. Több mint 1800-an jelentkeztek iskoláinkba, ami 10%-os növekedés a tavalyi évhez képest. A tudatos választást az is igazolja, hogy jobb tanulmányi eredménnyel is a szakképzést választották inkább a jelentkezők. A lemorzsolódás ellen komplex mérési program került bevezetésre iskoláinkban, melyhez egyéni fejlesztések kapcsolódtak. A tehetséges diákok is tovább fejleszthették tudásukat. 40 szakkörön 559 tanuló vett részt a program során – említette a kancellár.
  • Mintegy 300 oktató vett részt különböző továbbképzési programokban, valamint vezetőképzésben annak érdekében, hogy naprakész vezetői, és oktatói testület működjön intézményeinkben. Képzésük során többek között a vállalkozó szemlélettel, a pályaorientáció különböző lehetőségeivel, és a csoportkohézió erősítésének módjaival ismerkedtek meg az oktatók. Részt vettek ugyanakkor a tananyag fejlesztésében, naprakésszé tételében is (CNC technika, programozási technika, szenzoros technika).

Horváth-Zelei Attila projektmenedzser a számok tükrében ismertette a projektet, és beszámolt arról, hogy pontosan milyen típusú eszközöket sikerült beszerezni a projekt során. 

A Debreceni Szakképzési Centrum modellként állhat mások előtt – zárta le a tájékoztatót Tirpák Zsolt kancellár.

Szöveg és fotók: Filipinyi Nóra

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehir | DEmedia | HAON

GALÉRIA

Projektzáró sajtótájékoztató

Projektzáró1.jpg
Projektzáró2.jpg
Projektzáró3.jpg
Projektzáró4.jpg
Projektzáró5.jpg
Projektzáró6.jpg
Projektzáró7.jpg
Projektzáró8.jpg
Projektzáró9.jpg
Projektzáró10.jpg
Projetkzáró11.jpg
Projektzáró12.jpg
Projektzáró13.jpg
Projektzáró14.jpg
Projektzáró15.jpg

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020