Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 19.
HAON
  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

Több mint 50 éve az építőipar szolgálatában

A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola folyamatosan megújuló képzési kínálata alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz.

Több mint 50 éve az építőipar szolgálatában

– Fő célkitűzésünk, hogy olyan kiváló szakmunkásokat és szakembereket képezzünk, akik kétkezi munkával is érvényesülhetnek, és minőségi szolgáltatást nyújtanak az ország minden területén. A mai világban nagyon fontos, hogy ne kelljen hónapokat várni egy burkolóra, asztalosra, festőre, kőművesre vagy fűtésszerelőre – emelte ki Kovács Zsolt igazgató. Mint elmondta, sajnos az iskolába érkező gyerekek egy része rendkívül komoly szociális hátránnyal rendelkezik. – Számukra igyekszünk olyan nevelést, fejlesztést biztosítani, melynek segítségével be tudnak illeszkedni a társadalomba és egy adott munkavégző közegbe. Kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a szociokulturális hátrányokat – tette hozzá.

Ezekből a szakmákból remekül meg lehet élni

Az építőipari ágazatban ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves, szigetelő, bádogos, szárazépítő szakokra lehet jelentkezni. Időről-időre változik, hogy mely szakmák kerülnek előtérbe. Az építőiparon belül most a burkoló szakma felkapott, de a klímaváltozás hatására előforduló forró nyarak miatt a hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő szakra is sokan jelentkeztek. A szárazépítővel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ez nem több, mint gipszkartonozás, pedig ebben a szakmában sokkal több van. A szárazépítő a legfantáziadúsabb beltéri épületszerkezeteket készíti el: válaszfalakkal szobákat, termeket hoz létre, falburkolatokkal elegánsan takarja a nyers beton és tégla felületet, illetve a gépészeti és elektromos vezetékeknek is helyet ad. Lyuggatott vagy íves, kazettás vagy sima álmennyezetek széles választékából életre kelti a beltér hangulatát. Álpadlót és tűzvédelmi burkolatot is szerel igény szerint. A szárazépítő alkotja meg mindemellett a tetőtér hangulatos világát aljzattól az álmennyezetig. Az elkészült felületek esztétikájáról is gondoskodik: felületet simít, glettel. A nagyon gyorsan elkészíthető épületek elkészítésénél fontos ez a tudás. Külföldön már nagyon elterjedt módszer, Magyarországon azonban még félnek tőle. Az emberek megszokták, hogy bombabiztos épületeket építenek, miközben könnyűszerkezetes házakat is lehetne csinálni. Ebben a szárazépítészet igazán jól helyt tudna állni, de ehhez a megrendelők szemléletváltása is szükséges lenne. Szeretnénk, ha elterjedne ez a szakma, hiszen a szárazépítő szakemberekből egy kis továbbképzéssel szigetelők is lehetnek. Tehát többféle szakmát rá lehet építeni erre a képesítésre – fogalmazott az igazgató.

Az iskolához kötődést erősítik

Az elmúlt időszakban különféle korszerű eszközöket nyertek: 3D nyomtatót, lézervágót, asztali CNC gépet, drónt, Lego robotokat, amelyekkel a szakkörök alkalmával ismerkedhetnek meg a diákok. Számos tehetséggondozással kapcsolatos pályázatot adtak már be. Ezen kívül fotósszakkört indítottak, és rendszeresek a sportrendezvények, házibajnokságok is. – Fontosnak tartjuk, hogy a tanórák eltelte után a diákok ne akarjanak egyből haza rohanni, hanem vegyenek részt különböző iskolai programokon – jegyezte meg.

A duális képzés meghatározó

– A tanműhelyünk rendelkezik olyan gépekkel, eszközökkel és szerszámokkal, amelyekkel az alapképzés keretében szükséges munkálatokat tudják megtanulni a diákok. Interaktív táblák, projektorok, számítógépek segítik az oktatást. A magasabb, korszerű technikai színvonalú képzést a duális vállalati partnereink fogják elvégezni, hiszen ezeket a szakmákat csak a tanműhelyben nem lehet megfelelően elsajátítani. Ezért tartjuk fontosnak, hogy tanulóink a 9. évfolyam elvégzése után külső gyakorlati helyen, duális képzés keretében teljesítsék a szakmai gyakorlatukat, munkaszerződéssel.

Az a célunk, hogy a jelenleg meghirdetett szakmákra minél többen jelentkezzenek. Ha időközben felbukkan egy-egy új terület, ahová be lehetne iskolázni tanulókat, akkor természetesen fogékonyak vagyunk rá, de elsősorban a jelenlegi szakokat szeretnénk megtölteni úgy, hogy minden osztályban maximális létszámú tanuló legyen. A nálunk oktatott szakmák szakembereit nagyon nehéz pótolni, de ha nem lesz kellő mennyiségű minőségi jelentkező, akkor előbb-utóbb nem lesznek szakemberek, akik dolgozzanak. Fő feladatunk, hogy ne legyen lemorzsolódás, és a diákok sajátítsák el a választott szakmát, hiszen ezek biztos megélhetést, és hosszútávú egzisztenciát biztosítanak – hangsúlyozta Kovács Zsolt.

Forrás: haon.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Aki szakmát tanul, jövőt választ!

Aki szakmát tanul, jövőt választ!

A megújult szakképzés számos alternatívát kínál a nyolcadikos diákok számára.

2021. nov. 4.
DSZC
Idén szeptemberben már 200 diák tanul a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjában

Idén szeptemberben már 200 diák tanul a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjában

Szeptemberben kezdi meg tanulmányait a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjának újabb 100 fős évfolyama a debreceni BMW gyár lehető legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, októberben átadott Képzési Központjában.

2024. márc. 27.
BMW Group Gyár Debrecen
Várjuk az érdeklődőket Az ipar napja Debrecenben rendezvényen!

Várjuk az érdeklődőket Az ipar napja Debrecenben rendezvényen!

Ügyfélszolgálati Irodánk munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt Az ipar napja Debrecenben rendezvényen! Nagyerdei Stadion - HALL 8:00-tól egészen 17:00-ig.

2024. márc. 27.
DSZC


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum