Cukrász szaktechnikus
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.
Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
- termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
- értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
- a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
- közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
- ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
- bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
- megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
- betartja és betartatja a HACCP előírásait;
- megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
- nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
-
- Bemeneti feltétel: érettségi bizonyítvány
- Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
- Képzés munkarendje: nappali
- Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
- Válaszható szakmairány: -
- Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
- Várható kezdés: 2025. szeptember
- Jelentkezés: 25 éves korig („Tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval hozható létre annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti.”)
- Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
- Oktatás: az elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
- Oktatási napok: minden hétköznap
- Felvételi vizsga: nincs
- Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
- Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
- Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.
További információk:
- Ha nem rendelkezel szakmajegyzékben szereplő szakmával, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására.
- A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz.
- A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig.
- Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult.
- Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és technikusi oklevelet kapsz.
- Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy a duális képzés esetén munkabérben részesülhetsz. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás után) és az igazolatlan hiányzás is.
Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!