Pincér - vendégtéri szakember
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
- kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Bemeneti feltétel: 10 osztályról szóló bizonyítvány
- Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
- Képzés munkarendje: nappali
- Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
- Válaszható szakmairány: -
- Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
- Várható kezdés: 2025. szeptember
- Jelentkezés: 25 éves korig („Tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval hozható létre annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti.”)
- Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
- Oktatás: az elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
- Oktatási napok: minden hétköznap
- Felvételi vizsga: nincs
- Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
- Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
- Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.
További információk:
- Ha nem rendelkezel szakmajegyzékben szereplő szakmával, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására.
- A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz.
- A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig.
- Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult.
- Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz.
- Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy a duális képzés esetén munkabérben részesülhetsz. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás után) és az igazolatlan hiányzás is.
Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!