Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Bemeneti feltétel: 8 osztályról szóló bizonyítvány
- Képzési idő: 1 év
- Képzés munkarendje: délutáni-esti oktatás
- Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
- Válaszható szakmairány: -
- Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
- Várható kezdés: 2025. február
- Jelentkezés: 16 éves kortól
- Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
- Oktatás: elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
- Oktatás: 2-4 hétköznap délután, órarend szerint
- Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
- Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
- Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.
További információk:
- A képzések sikeres vizsga esetén szakmai bizonyítvány megszerzésével zárulnak.
Várjuk jelentkezésed!
Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!