Vegyész technikus
Vegyipar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.
A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
- ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
- intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
- gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
- elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
- laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
- mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
- kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
- részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Bemeneti feltétel: érettségi bizonyítvány
- Képzési idő: 1,5 év
- Képzés munkarendje: délutáni-esti oktatás
- Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Vegyipari Technikum
- Válaszható szakmairány: Általános laboráns, Termelési folyamatirányító
- Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
- Várható kezdés: 2025. február
- Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
- Oktatás: elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
- Oktatás: 2-4 hétköznap délután, órarend szerint
- Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
- Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság
- Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.
További információk:
- A képzések sikeres vizsga esetén technikusi oklevél megszerzésével zárulnak.
Várjuk jelentkezésed!
Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!