Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok

Vegyész technikus


Vegyész technikus illusztráció

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

Tanulmányi terület kód: 0590

  • Felvehető tanulók száma: 96 
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0591 - felsőoktatási partnerség

  • Felvehető tanulók száma: 32 
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0560 - magyar-angol két tanítási nyelvű képzés, nyelvi előkészítővel

  • Felvehető tanulók száma: 16 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0570 - magyar-német két tanítási nyelvű képzés, nyelvi előkészítővel

  • Felvehető tanulók száma: 16 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0561 - magyar-angol két tanítási nyelvű képzés

  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges