Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Projektek


GINOP-6.2.7-21-2021-00024

A Debreceni Szakképzési Centrum sikeresen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program által meghirdetett GINOP-6.2.7-20 számú „Ágazati Képzőközpontok Infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” elnevezésű pályázati felhívásra. A projekt keretében a Debreceni Szakképzési Centrum 277,39 millió forint, 100% intenzitású, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással Ágazati képzőközpontot hoz létre a specializált gép- és járműgyártás ágazat területén, a Széchenyi 2020 program keretében, melynek tervezett befejezési dátuma: 2023.03.31.

 

Projekt címe: Ágazati Képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban
Projekt azonosító száma: GINOP-6.2.7-20-2021-00024
Kedvezményezett neve: Debreceni Szakképzési Centrum
Szerződött támogatás összege: 277 392 951 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.03.31.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A GINOP-6.2.7-20-2021-00024 azonosító számú „Ágazati Képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban” című projekt közvetlen célcsoportjai azok, akik a fejlesztési projekt megvalósítása során létrejött eredmények közvetlen használói, tehát akik az Ágazati Képzőközpont potenciális lehetőségeit közvetlenül használják. Ebbe a körbe soroljuk:

 • a Debreceni Szakképzési Centrum vonzáskörzetéből az intézményekbe beiskolázott ágazati tanulókat
 • a Képzőközpont megalakításában szerepet vállaló intézmények vezető munkatársait, illetve a szakmai elméleti és gyakorlati ágazati alapoktatásban közreműködő oktatóit
 • az Ágazati Képzőközpont megalapításába közvetlenül bekapcsolódott vállalkozások vezetőit és a tanműhelyekben képzési feladatokat ellátó munkatársait

A Debrecen Szakképzési Centrum valamint csatlakozó partnerei Ágazati Képzőközpontot alapítanak a specializált gép- és járműgyártás területén.

Ágazati Képzőközpont megalakításával a célunk:

 • A duális képzés erősítése
 • A kis- és középvállalkozások hajlandóságának növelése a Debreceni Szakképzési Centrummal történő klaszter létrehozására
 • A duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs terhek racionalizálása
 • Szakképzett humán erőforrás biztosítása
 • Hosszútávon hozzájárulás a gazdasági növekedéshez

A Debreceni Szakképzési Centrum ágazati képzőközpontjának létrehozásával hosszú távú célunk Magyarország gazdasági versenyképességének növelése. Célunk, hogy jól szakképzett humán munkaerőt biztosítsunk. Ennek biztosítására a duális képzési forma a megfelelő. A duális képzés sok előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok számára is. A diák megismerkedhet a vállalati kultúrával, egy valódi munkahelyi csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új szakmai feladatokkal és kihívásokkal találkozhat. A tanuló a vállalkozások igényeihez igazadó készségekkel, kompetenciával kerül ki az iskolarendszerből, így tisztességes munkával versenyképes jövedelemhez jut.

Összességében az Ágazati Képzőközpont megalapításával levesszük az adminisztrációs terhet a vállalatokról, és biztosítjuk a gyakorlati oktatáshoz szükséges vonzó infrastruktúrát. A szakképzésben tanuló diákok számára jó minőségű, modern oktatási technológiát biztosítunk korszerűen felszerelt tanműhelyekkel és naprakész tudással rendelkező oktatókkal, amely vonzó karrierlehetőséget nyújt nekik. A magasabb képzettségi szintű, keresett szakmához értő munkaerő könnyebben tud elhelyezkedni a munkaerő-piacon. A vállalkozások számára szükséges, a munkavállalóktól elvárt szakképzettség megszerzését segíti a vállalkozások igényeire időben és rugalmasan reagáló szakképzési rendszer is. Ezek együttes hatására intenzív és önfenntartó együttműködés alakul ki a foglalkoztatók, a képző intézmények és a munkavállalók közt.

Jelen pályázati forrás felhasználása elsősorban arra irányul, hogy az épületet átalakítjuk, modernizáljuk, alkalmassá tesszük az Ipar 4.0-ás eszközök fogadására, valamint működtetésére, mindezt a szakképzés 4.0 igényeihez igazodva; ezzel teljessé téve a megfelelő szakmai oktatást. A fejlesztés eredményeként a Debreceni Szakképzési Centrum, debreceni Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti telephelyének átalakítására kerül sor. Az infrastrukturális beruházás megvalósítása során négy tanműhely létrehozása valósul meg, amely a gépészeti alapozó, gépi forgácsoló műhely, gyártási folyamat szimulációs labor, mechanikai mérőlaborok megalkotását foglalja magába. Az ingatlanfejlesztési munkákon túl eszközfejlesztésre is sor kerül, ezzel teljessé téve a magas színvonalú szakmai oktatást. A beruházások mellett az Ágazati Képzőközpont tevékenységet támogató képzések is megvalósításra kerülnek.

 

Megvalósítás:

Pályázat legfőbb tevékenysége elsősorban arra irányult, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum, Debrecen Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti telephelyének épületet átalakítsuk. Modernizáltuk, alkalmassá tettük az Ipar 4.0-ás eszközök fogadására, valamint működtetésére, mindezt a szakképzés 4.0 igényeihez igazodva. Az infrastrukturális beruházás megvalósítása során négy tanműhely létrehozása valósult meg, amely a gépészeti alapozó, gépi forgácsoló műhely, gyártási folyamat szimulációs labor, mechanikai mérőlaborok megalkotását foglalja magába. Az ingatlanfejlesztési munkákon túl eszközfejlesztésre is sor került, melynek keretében műhely bútorzatot, öltözői bútorzatot, szerszámokat, eszközöket szereztünk be. A tervezett eszközök beszerzése megvalósult, üzembe helyezésük megtörtént.

A beruházás mellett az Ágazati Képzőközpont tevékenységet támogató képzések is megvalósításra kerülnek. 3 képzés keretében mindösszesen 100 fő szerzett tanúsítványt, akik közül 40 fő férfi és 60 fő nő volt. Az ágazati képzőközpont működéséért felelős nonprofit gazdasági társaság cégbejegyzése megtörtént. Már működő Ágazati Képzőközpontba sikerült be integrálni a kialakított és átadott Járműipari Képzőközpontot.

A Mesterlevél Ágazati Képzőközpontot egy nonprofit kft, a Mesterlevél Ágazati Képzőközpont Szak- és Felnőttképzési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság működteti, mely gazdálkodó szervezetben 10%-os tulajdonjoga van a Debreceni Szakképzési Centrumnak.

A duális képzőhelyé való nyilvánítás megtörtént.

 

 

 

GALÉRIA

Ágazati Képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban

pic-1.jpg
pic-2.jpg
pic-3.jpg

GALÉRIA

Járműipari Képzőközpont átadása

Járműipari Képzőközpont (35 of 57).JPG
Járműipari Képzőközpont (30 of 57).JPG
Járműipari Képzőközpont (34 of 57).JPG

GALÉRIA

Járműipari Képzőközpont eredmények képekben

2.jpg
3.jpg
4.jpg


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Debreceni Szakképzési Centrum

   4030 Debrecen, Fokos utca 12.

  • Telefon: 06-52/437-311

   E-mail: dszc@dszc.hu

   OM azonosító: 203033

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

   Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


  2024Debreceni Szakképzési Centrum