Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Projektek


GINOP-6.2.7-21-2021-00024

A Debreceni Szakképzési Centrum sikeresen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program által meghirdetett GINOP-6.2.7-20 számú „Ágazati Képzőközpontok Infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” elnevezésű pályázati felhívásra. A projekt keretében a Debreceni Szakképzési Centrum 247,39 millió forint, 100% intenzitású, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással Ágazati képzőközpontot hoz létre a specializált gép- és járműgyártás ágazat területén, a Széchenyi 2020 program keretében, melynek tervezett befejezési dátuma: 2022.10.31.

 

Projekt címe: Ágazati Képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban
Projekt azonosító száma: GINOP-6.2.7-20-2021-00024
Kedvezményezett neve: Debreceni Szakképzési Centrum
Szerződött támogatás összege: 247 392 951 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.10.31.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A GINOP-6.2.7-20-2021-00024 azonosító számú „Ágazati Képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban” című projekt közvetlen célcsoportjai azok, akik a fejlesztési projekt megvalósítása során létrejött eredmények közvetlen használói, tehát akik az Ágazati Képzőközpont potenciális lehetőségeit közvetlenül használják. Ebbe a körbe soroljuk:

 • a Debreceni Szakképzési Centrum vonzáskörzetéből az intézményekbe beiskolázott ágazati tanulókat
 • a Képzőközpont megalakításában szerepet vállaló intézmények vezető munkatársait, illetve a szakmai elméleti és gyakorlati ágazati alapoktatásban közreműködő oktatóit
 • az Ágazati Képzőközpont megalapításába közvetlenül bekapcsolódott vállalkozások vezetőit és a tanműhelyekben képzési feladatokat ellátó munkatársait

A Debrecen Szakképzési Centrum valamint csatlakozó partnerei Ágazati Képzőközpontot alapítanak a specializált gép- és járműgyártás területén.

Ágazati Képzőközpont megalakításával a célunk:

 • A duális képzés erősítése
 • A kis- és középvállalkozások hajlandóságának növelése a Debreceni Szakképzési Centrummal történő klaszter létrehozására
 • A duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs terhek racionalizálása
 • Szakképzett humán erőforrás biztosítása
 • Hosszútávon hozzájárulás a gazdasági növekedéshez

A Debreceni Szakképzési Centrum ágazati képzőközpontjának létrehozásával hosszú távú célunk Magyarország gazdasági versenyképességének növelése. Célunk, hogy jól szakképzett humán munkaerőt biztosítsunk. Ennek biztosítására a duális képzési forma a megfelelő. A duális képzés sok előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok számára is. A diák megismerkedhet a vállalati kultúrával, egy valódi munkahelyi csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új szakmai feladatokkal és kihívásokkal találkozhat. A tanuló a vállalkozások igényeihez igazadó készségekkel, kompetenciával kerül ki az iskolarendszerből, így tisztességes munkával versenyképes jövedelemhez jut.

Összességében az Ágazati Képzőközpont megalapításával levesszük az adminisztrációs terhet a vállalatokról, és biztosítjuk a gyakorlati oktatáshoz szükséges vonzó infrastruktúrát. A szakképzésben tanuló diákok számára jó minőségű, modern oktatási technológiát biztosítunk korszerűen felszerelt tanműhelyekkel és naprakész tudással rendelkező oktatókkal, amely vonzó karrierlehetőséget nyújt nekik. A magasabb képzettségi szintű, keresett szakmához értő munkaerő könnyebben tud elhelyezkedni a munkaerő-piacon. A vállalkozások számára szükséges, a munkavállalóktól elvárt szakképzettség megszerzését segíti a vállalkozások igényeire időben és rugalmasan reagáló szakképzési rendszer is. Ezek együttes hatására intenzív és önfenntartó együttműködés alakul ki a foglalkoztatók, a képző intézmények és a munkavállalók közt.

Jelen pályázati forrás felhasználása elsősorban arra irányul, hogy az épületet átalakítjuk, modernizáljuk, alkalmassá tesszük az Ipar 4.0-ás eszközök fogadására, valamint működtetésére, mindezt a szakképzés 4.0 igényeihez igazodva; ezzel teljessé téve a megfelelő szakmai oktatást. A fejlesztés eredményeként a Debreceni Szakképzési Centrum, debreceni Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti telephelyének átalakítására kerül sor. Az infrastrukturális beruházás megvalósítása során négy tanműhely létrehozása valósul meg, amely a gépészeti alapozó, gépi forgácsoló műhely, gyártási folyamat szimulációs labor, mechanikai mérőlaborok megalkotását foglalja magába. Az ingatlanfejlesztési munkákon túl eszközfejlesztésre is sor kerül, ezzel teljessé téve a magas színvonalú szakmai oktatást. A beruházások mellett az Ágazati Képzőközpont tevékenységet támogató képzések is megvalósításra kerülnek.

Széchenyi 2020