Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok

Projektek


KEHOP-5.2.11-16-2016-00071

1. KEHOP-5.2.11-16-2016-00071 Fotovoltaikus rendszer kiépítése a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinál

A Debreceni Szakképzési Centrum sikeresen pályázott a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program által meghirdetett KEHOP-5.2.11-16, „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére" című felhívásra.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00071 azonosító számú „Fotovoltaikus rendszer kiépítése a Debreceni Szakképzési Centrum Intézményeinél" című felhívás a Debreceni Szakképzési Centrum 4 tagintézményében:

  • Debreceni SZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumában (4029 Debrecen, Víztorony utca 3.)
  • Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában (4024 Debrecen, Irinyi utca 1.)
  • Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája (4027 Debrecen, Sétakert u. 1-3.)
  • Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája (4028 Debrecen, Kassai u- 25.) került megvalósításra.

A projekt keretében minden tagintézményben Hisunage HSG260-60P típusú napelem került felhelyezésre, melyek teljesítménye 260W.

Az épület tetejére összesen 192 tábla napelem kerül kialakításra, melyek összteljesítménye 49,920kWp. Tájolásuk déli. Ezen panelok által termelt villamos energia értéke éves szinten 55700 kWh. A panelek által megtermelt egyenáramú villamos energiát 1db KACO 60.0 TL3 inverter alakítja a hálózati feszültségnek megfelelő váltóárammá, ami alkalmas a háztartásban lévő fogyasztók energiafelhasználására.

A panelek rögzítése alumínium sínnel történik, mely biztosítja a hosszú és tartós élettartamot. A lapostetős tetőfelületekre az elhelyezés betongúlákkal történik, melyre kerül a rögzítő sín és lefogató lapokkal a panelek pontos pozícionálása.

A betáplálás a villamos hálózatba a villamos szekrénybe elhelyezendő mérőórán keresztül történik. A napelem panelok által összegyűjtött villamos energiát öt eres kábellel szigetelőcsőben vezetjük le a mérőszekrény mellé elhelyezett inverterekig, melyek a mérőórára csatlakoznak.

A napelemes rendszer telepítése során, a tetőn munkát végző személyek csúszásmentes talpú cipőben végezhetik a tevékenységet, köteles rögzítéssel és munkavédelmi sisak viselésével.

A napelemes rendszerek esetében az inverter mindkét oldalán túlfeszültség védőt kell kiépíteni, mely védi a berendezést a túlfeszültség és a közeli villámcsapás okozta behatásoktól. A panelokat tartó fémszerkezet összekötése és bekötése az inverter földelő kapcsába biztosítja az épület EPH csomópontján keresztül a rendszer földpotenciáljának biztosítását.