Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 14.
DSZC

  CATL és DSZC stratégiai együttműködési megállapodás

  Bővült a Debreceni Szakképzési Centrum partnereinek száma. Stratégiai együttműködést kötött a DSZC és a Contemporary Amperex Technology Hungary, melynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt.

  CATL és DSZC stratégiai együttműködési megállapodás

  A 2011-ben alapított Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) az innovatív energiaipari technológiák fejlesztése területén nemzetközi piacvezető vállalat, amely elkötelezett, hogy világszerte elsőrangú megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson úttörő energetikai alkalmazások terén az elektromos közlekedés globális elterjedése érdekében. A cég 13 gyártóbázisának és 5 kutatási fejlesztési központjának köszönhetően mára széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik. A CATL 2022-ben jelentette be magyarországi beruházását, amely a vállat második európai gyára lesz a Németországi után. A CATL debreceni üzeme a jövőben a gyártásban átveszi a cég zöld és ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait.

  A 2024. február 13-án aláírt együttműködés célja a szakképzés összehangolása az iskolai és vállalati igények, lehetőségek területén a felkészült, motivált, magasan képzett szakemberek kinevelése érdekében. A négy érintett iskola (a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum, a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium és a Debreceni SZC Vegyipari Technikum) diákjai többek között szakmai oktatás, valamint üzemlátogatás, az intézmények oktatói pedig szervezett vállalati program vagy kihelyezett óra során ismerhetik meg CATH vállalati kultúráját. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a centrum és a vállalat közösen dolgozza ki a szakmai képzéshez tartozó tananyagok tartalmát, ezzel is segítve a duális tanulók képzését, akik így a legújabb szakmai ismereteket sajátíthatják el, és önállóan dolgozni tudó, sokoldalú szakemberekké válhatnak. Ugyanakkor a felek a 9. évfolyamos beiskolázásának megerősítését is célul tűzték ki, így mindamellett, hogy az általános iskolás diákok és szüleik is betekintést nyerhetnek a vállalat működésébe, valamint közös pályaorientációs és pályaválasztási programokat szerveznek majd számukra.

  „Szilárd meggyőződésem, hogy a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött oktatási együttműködés mind a CATL, mind pedig a diákok számára előnyös lesz. Debrecenben és a megyében élő fiatal generáció előtt új és inspiráló karrierlehetőségek nyílnak ezáltal az autóiparban. A CATL pedig elkötelezett és motivált, fiatal helyi munkaerőbázisra támaszkodhat. Ez az együttműködés, a szakképzés kulcsfontossága révén, egy jelentős mérföldkő cégünk számára, és csupán az első lépés sok hasonló közül.” – nyilatkozta He Wei, a CATL magyarországi operációért felelős vezetője az eseményen.

  Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a világ mindig változik, amelynek elsődleges mozgatórugója a gazdaság. Kijelentette, az ipari forradalmak negyedik és ötödik korszakának határán vagyunk. Az Ipar 4.0 egy olyan modern technológiai környezetet jelent, amelyben a robotizáció, az automatizációs és az adatelemzések, azok pontos és helyes felhasználása nagyon fontos. Kijelentette, hogy ezek nem működnek felkészült, nagytudású, versenyképes szellemiségű munkavállalók nélkül. A Szakképzés 4.0 szakképzésfejlesztés stratégiai program célkitűzése a versenyképes tudás biztosítása a jövő generációjának. Debrecenben mindig is nagy szerepe volt a tudásnak, amihez most egy hihetetlenül modern technológiai környezet épül napról-napra. Azok a fiatalok, akik Debrecenben laknak vagy itt tanulnak, történelmi lehetőségek előtt állnak, mert „Debrecen a jövő, a remény városa” – hangsúlyozta a kancellár. Elmondta, az együttműködési megállapodás nem előzmények nélküli, csaknem egy éve kezdődött el a közös gondolkodás, mára a cég jelen van az érintett intézményekben, a felek megfogalmazták a célokat, és a várakozások szerint a közös munka hozzájárul majd a város, ezzel együtt pedig az ország fejlődésének erősítéséhez. A szakképzés csak akkor értelmezhető, ha meg tudjuk a fiataloknak mutatni, hogy az adott szakmához kapcsolódó tudás hol hasznosul. Itt Debrecenben, „a tudás fővárosában” pedig erre soha nem látott lehetőség van – hangsúlyozta Tirpák Zsolt.

  Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke elmondta, számára minden olyan pillanat, amely az oktatás színvonalát tudja emelni, az üdvözlendő. Ez pedig egy olyan alkalom, amelynek részeként egy ilyen lehetőség veszi kezdetét. Ahogyan a régi korokban, a modernkor sem különbözik attól, hogy megtanulni különböző gyártási folyamatokat nem íróasztalnál, hanem adott gyártási környezetben lehet. Ezt ma már duális képzésnek hívjuk, de a szellemiség nem változott. Fontos cél, hogy ennek a lehetősége egyre nagyobb teret nyerhessen. Debrecen nem csak a cégek technológiai színvonalából fakadóan, hanem az együttműködési lehetőségek kihasználása terén is a mai települések között is élenjáró lehet. Ezek pedig közvetetten a teljes város hétköznapjainak minőségét javíthatják majd a jövőben.

  A vállalat építkezése 2023-ban indult, és várhatóan 2025-ben kezdik meg a termelést a debreceni Déli Ipari Parkban, azonban a munkaerőtoborzás már kezdetét vette, több operatív területen keresik új munkatársaikat.

  GALÉRIA

  CATL - Debreceni Szakképzési Centrum együttműködés

  IMG_7761.jpg
  IMG_7775.jpg
  IMG_7807.jpg

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

  Kezdetét vette a Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő

  Tavaly októberben 16 csapat részvételével került megrendezésre a DEMKI által szervezett Debrecen24 - "Aludj máskor!" - 24 órás vetélkedő előselejtezője, ahonnan 12 csapat jutott a ténylegesen 24 órán át tartó április 11-ére szervezett versenyre.

  2024. ápr. 11.
  DSZC
  Meghosszabbítottuk a DSZC Nagykövet leszek! verseny jelentkezési határidejét

  Meghosszabbítottuk a DSZC Nagykövet leszek! verseny jelentkezési határidejét

  Szívesen adnál betekintést a szakmád rejtelmeibe és iskolád életébe, de még nem jelentkeztél DSZC Nagykövetnek? Jó hírünk van, április 19-ig még adott a lehetőség!

  2024. ápr. 9.
  DSZC
  Fókuszban a jövő

  Fókuszban a jövő

  „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” kiállítás és konferencia néven karriertámogató rendezvényre várta a fiatalokat az EDC Debrecen, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum a Kölcsey Központban.

  2024. ápr. 5.
  Pénzes László


  KIMIKK
  4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Debreceni Szakképzési Centrum

    4030 Debrecen, Fokos utca 12.

   • Telefon: 06-52/437-311

    E-mail: dszc@dszc.hu

    OM azonosító: 203033

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

    Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


   2024Debreceni Szakképzési Centrum