Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2021. szept. 16.
DSZC
  • Szakképzés
  • Rendezvény
  • Ingyenes képzések

Idén is részt vettünk a Hajdú-bihari Napló állásbörzéjén

Az álláskeresőket többek között a Sensirion, a Tranzit-Ker, Schaeffler, a Globus, a Baromfiudvar, a megyei rendőr-főkapitányság és a honvédség várta, de a Debreceni Szakképzési Centrum kínálatával is megismerkedhettek a kilátogatók.

Idén is részt vettünk a Hajdú-bihari Napló állásbörzéjén

Rácz Róbert kormánymegbízott köszöntőjében úgy fogalmazott, bármilyen gazdasági körülmények vagy foglalkoztatáspiaci helyzet van országban, a Napló mindig megszervezi az állásbörzéjét.

Kinek van nagyobb szüksége erre az eseményre: a munkaadóknak vagy a munkavállalóknak? – vetette fel a kérdést. Mint mondta, úgy tűnik, az előbbinek, hiszen a gazdasági növekedésnek köszönhetően Hajdú-Bihar megyében munkavállalók pozíciója kecsegtetően jó, számtalan álláslehetőség közül válogathatnak.

Tudatta, a járvány kitörése előtte időszakban, 2020 februárjában 20 ezer körüli álláskereső volt a megyében, majd ez a szám néhány hónap alatt felszaladt 30 ezerre, most visszatértünk a covididőszak előtti számhoz úgy, hogy közben a közfoglalkoztatásban dolgozók száma csökkent a 2020 tavaszihoz képest – ismertette. Hozzátette, több mint ezer cégnek nyújtott 4-5 milliárd forintnyi támogatást az állam annak érdekében, hogy a cégek meg tudják tartani a munkavállalóikat, bizonyos ágazatok talpon tudjanak maradni.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 542 milliárd forinttal indul a TOP Plusz projektek társadalmasítása. Ennek kapcsán megjegyezte, van benne egy olyan tétel, ami a vállalkozásokat is érinti. – Több mint 7 milliárd fog Hajdú-Biharnak jutni, várjuk a javaslatokat, hogy hogyan osszuk el azokat a forrásokat, ami ebből a szempontból több mint 4 ezer munkavállalónak a közvetlen munkaerőpiaci támogatásához ad segítséget, képzést vagy akár bértámogatás tekintetében – mondta.

Pajna Zoltán szerint a Napló állásbörzéje egy jó gyakorlat, a megyei önkormányzat a kormányhivatallal együtt három hasonló állásbörzét szervez a megyében.

Papp László polgármester arról beszélt, az elmúlt években Debrecen a gazdaság fókuszába került, munkahelyek ezreit sikerült létrehozni a városban, ez kihatással van a régióra és a megyére is. Tudatta, a fő hangsúlyt az oktatásra igyekeznek helyezni, azért, hogy a gazdaság igényeit kiszolgálják. Hangsúlyozta, a város erős stratégiai partnerséget tart fent a Debreceni Szakképzési Centrummal. Mint mondta, újabb és újabb cégek érkeznek majd Debrecenbe a következő években, ez a munkaadóknak teremt majd folyamatos kihívást.

Papp László arra biztatta a munkaadókat, hogy találják meg az oktatási, képzési partnerüket, mert a versenyt az iskolapadokban kell megnyerni.

A rendezvény fő támogatója a Debrecen Szakképzési Centrum volt, Tirpák Zsolt kancellár elmondta, az ipar 4.0 korszakában a legfontosabb szerep a gépeknek jut, de emellett rendkívül fontos a humán erőforrás is. Emlékeztetett, a szakképzés komoly átalakuláson esett át. A felnőttoktatásban korábban 1-2 éves képzések voltak, az új keretek között lehetőség van a rövidített képzésre és távoktatásra is. Az OKJ helyett megjelent a felnőttek szakmai képzése, ami rugalmas tartalommal és képzési idővel van felvértezve.

A házigazdaként Varga Zsolt regionális értékesítési vezető arról beszélt, amikor az első állásbörzét megszervezték, akkor többen megkérdezték, egy lapkiadó miért szervez állásbörzét. Hangsúlyozta, a Mediaworks nem tervez profilváltást, de kiadói tevékenységgel szorosan összefügg a konferenciák és a rendezvények szervezése. – A Hajdú-bihari Napló eddig is egyfajta közvetítőszerepet töltött be a gazdasági szereplők és a piac között, mintegy hídépítőként működik – fogalmazott, hozzátette, ez ma már nem könnyű feladat, hiszen hatalmas információs forgalom zajlik. Kiemelte, azoknak van esélyük igazából talpon maradni és a kitörési pontot megtalálni, akik médiaszakemberekkel dolgoznak, és olyan médiumokat választanak, akik a legnagyobb elérést tudják biztosítani.

– A jó hír az, hogy a Hajdú-bihari Napló továbbra is piacvezető a megyében, 130 ezer olvasóval. A hírportálunk napi látogatói száma átlagosan 60-70 ezer, de ez sok esetben eléri a 100-150 vagy akár 200 ezret is, a kettő Facebook-követői csoportja pedig több mint 100 ezer – ismertette.

Kiket keresnek?

A standoknál jöttek-mentek az érdeklődök, mi is felmértük a terepet, néhány cégnél arról érdeklődtünk, mit kínálnak az álláskeresőknek. Az SMR Hungary a túrkevei gyáregységének elsősorban mérnöki gárdáját szeretné bővíteni, ahhoz toboroztak. Megtudtuk, a Duna-Dráva Cement Kft. fizikai munkásoknak és mérnököket egyaránt keres. Informatikust, könyvelőt, közbeszerzési referenst, számlázót, kereskedelmi asszisztenst, ugyanakkor sofőrt és raktárost is felvenne a négy telephellyel rendelkező, kereskedelemmel foglalkozó Baromfiudvar 2002 Kft.

Elsősorban építésvezetőre van szüksége, de egyébként műszaki és mérnöki területen is vannak nyitott pozíciói az Alukonstrukt Kft.-nek. A Sensirion is főként mérnököket venne fel, esetükben a gyártás még szinte fel sem futott, de már döntöttek arról, hogy kutatásfejlesztési csoportot hoznak a debreceni gyárba. Az új részleg jövő év elején minimum 7 fővel indulna, oda már IT-szakember, minőségbiztosító, rendszerfejlesztő is kell majd.

A Schaeffler színes standjánál is sokan megfordultak, ők főként fizikai munkaerőt keresnek, gépkezeléshez és összeszereléshez. Nyitott irodai pozícióik is vannak, például beszerzési specialistát, projektmenedzsment is alkalmaznának. Főként mérnöki területen vannak gyártásközpontú pozícióik.

Az állásbörzén megjelent cégek kínálata azt a tendenciát tükrözte, amely már egy ideje körvonalazódik: a betelepült gyárak szakképzett munkaerőt keresnek, fókuszban pedig a mérnöki terület áll.

Az érdeklődök között szóba elegyedtünk olyannak, aki gépkezelői munkát keresett, elmondása szerint mindenfelé jó ajánlatokat hallott. Akadt olyan, aki grafikai végzettséggel, vagy éppen informatikusként próbált egy-egy nyílt pozícióra lecsapni.

Szöveg forrása: HAON

Fotók: Zakar Brigitta

 

Kapcsolódó cikk és videó:

Dehir

GALÉRIA

Napló Állásbörze Debrecen

DSC_0896 (1).jpg
DSC_0839 (1).jpg
DSC_0861 (1).jpg

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A szakképzés karriert és jövőképet egyaránt ad

A szakképzés karriert és jövőképet egyaránt ad

A Napló állásbörzéjén kiemelt figyelmet kapott a látogatók részéről a Debreceni Szakképzési Centrum standja.

2021. szept. 16.
DSZC
20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

2024. ápr. 19.
Beke Ivett
A város fejlődéséért

A város fejlődéséért

A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

2024. ápr. 12.
DSZC


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum