Hírek
Filipinyi Nóra
- Szakképzés
- Szakmai vizsga
- Verseny
- Debreceni SZC Irinyi János Technikum
Mindenki mentességet kapott a szakmai vizsga alól, így zárult a 60. Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Verseny
Gyönyörű eredményekkel zárult a többnapos verseny, melynek ünnepélyes díjátadóját pénteken a debreceni Kölcsey Központban rendezték meg.

Ahogyan arról szerdán beszámoltunk, március 2. és 4. között Debrecenben rendezte meg a Debreceni SZC Irinyi János Technikum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a 60. Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyt.
A péneki záróünnepségen elsőként Dr. Pósán László országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy az elmúlt napok komoly megmérettetést jelentettek a versenyzőknek. Mint mondta, nem az volt a kérdés, hogy ki a jó hentes, hanem az, hogy ki a legjobb. Mindannyian, akik idáig eljutottak, bizonyították, hogy szakmájukat jól megtanulták, valós értéket képviselnek. Ez a valós tudás pedig stabil egzisztenciát fog nekik nyújtani.
Szabó Miklós, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta: minden olyan kezdeményezés, amely segíti a szakembereket abban, hogy összemérhessék tudásukat, nagyon fontos. Kiemelte, jó hír a versenyzők számára, hogy mindannyiójuknak biztos állása lesz a területen.
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója azt emelte ki, hogy ezen a versenyen mindenki nyert, hiszen a versenyzők olyan tudást halmoztak fel, amit már senki nem vehet el tőlük, és bíztatta a fiatalokat, hogy éljenek is a megszerzett tudással, akár itt a megyében. Hozzátette: aki ide eljutott, az biztosan jó szakember lesz a jövőben.
Kássa Tibor, a verseny elnöke arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy kimagasló színvonalú eredményekkel zárult a verseny, sőt, mivel nem volt elégtelen feladat, mind a 15 induló mentességet kap a szakmai vizsga alól 5-ös érdemjeggyel. Ezután az egyes feladatokat értékelte:
A szóbeli feleletek 88% -os eredménnyel zárultak.
A gyakorlati feladatoknál
- az állatok vágása 90,4%-os,
- a csontozás, darabolás 80,67%-os
- a húskészítmény előállítása (a legnagyobb súlyú feladat) 84,9%-os, míg
- az értékesítési feladat 95,8%-os eredményt hozott.
A versenyen a következő eredmények születtek:
Az első 3 fő, aki bejutott a budapesti Szakma Sztár Fesztiválra:
Tisóczki Tamás – Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, felkészítő: Patyiné Gyóni Márta
Piroska Dániel Ferenc – Debreceni SZC Irinyi János Technikum, felkészítő: Lukács Antal
Kovács János – Debreceni SZC Irinyi János Technikum, felkészítő: Lukács Antal
- Együd Gergő János – KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium felkészítő: Sándor Lajos
- Orbán Adrián Szilveszter – Kisalföldi ASZC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, felkészítő: Juhász Tibor)
- Mártha József – Északi ASZC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő: Szabó László
- Balogh Bálint Károly – Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, felkészítő: Dénes Zoltán
- Havasi Krisztián Zoltán – Déli ASZC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő: Balaskó Lajos
- Somodi Zoltán – Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, felkészítő: Dénes Zoltán
- Kovács Richárd – KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium felkészítő: Sándor Lajos)
- Fodor Szabolcs – Baranya megyei SZC II Béla Technikum és Kollégium, felkészítő: Kosztolányi Attila
- Schuller György – KMASZC Bercsényi Miklós Élelmiszeripari- Környezetvédelmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium felkészítő: Sándor Lajos
- Major Szabolcs – Kisalföldi ASZC Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója, felkészítő: Juhász Tibor
- Gurmai Szabolcs – Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző iskola és Kollégium, felkészítő: Bánszki Anna
- Borostyán Adrián – Kisalföldi ASZC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, felkészítő: Kovács Miklós
Különdíjban részesültek az alábbi versenyzők:
A legmotiváltabb versenyző díját Havasi Krisztián Zoltán kapta Kaposvárról.
A legjobb írásbeli eredményt elért versenyző Somodi Zoltán lett Kiskunfélegyházáról.
A legjobb elméleti eredményt Kovács János érte el Debrecenből.
A legjobb vágóhídi munkáért Orbán Adrián Szilvesztert ajándékozták meg Győrből.
A legjobb darabolást, csontozást Kovács János végezte Debrecenből.
A legjobb másodlagos feldolgozást Orbán Adrián Szilveszter végezte.
A legjobb húsipari értékesítésért Piroska Dániel Ferencet díjazták Debrecenből.
A legjobb gyakorlati eredményt Kovács János érte el Debrecenből.
A Debreceni SZC Irinyi János Technikum is oklevelet kapott, mint a legjobb gyakorlati eredményt elért tanuló iskolája.
Végezetül Lukács Antal, az Élelmiszeripari Oktatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetet mondott Papp Istvánnak, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetőjének a 2011 óta tartó töretlen és folyamatosan fejlődő együttműködésért.
A záróünnepség végén Szilágyi László, a Debreceni SZC Irinyi János Technikum igazgatója további sok sikert és jó pihenést kívánt minden résztvevőnek a tartalmas és izgalmas napok után.
GALÉRIA
60. Húsipari termékgyártó SZKTV záróünnepség



KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Tehetséges fiatalokért báloztak idén a debreceniek
2025. január 25-én, 5 éves szünet után újra megtartották Debrecen Város Bálját. Az esemény bevételét szokás szerint karitatív célokra ajánlják fel a szervezők.
Kovács Szandra

Debrecen fenntarthatóságáért
A DSZC öt intézményének csapata is bejutott a Cívis Álom vetélkedő döntőjébe. A megmérettetés célja, hogy Debrecen középiskolás diákjait kreatív gondolkodásra ösztönözze, akik a mesterséges intelligencia segítségével megtervezhetik a város jövőjét.
DSZC

Debreceni batyu és kapros dübbencs
Tovább él a hagyomány, visszatért a debreceni páros kolbásszal, medvehagymával készített különleges péksütemény, és idén a kapor is terítékre került Debrecen Város Napján.
Beke Ivett