Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2023. máj. 5.
Beke Ivett

    Tanévzáró sajtótájékoztatót tartottunk

    Beiskolázás, érettségi és szakmai vizsgák – ez a három téma volt fókuszban a Debreceni Szakképzési Centrum csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján. A rendes felvételi eljárás keretében 1683 fő nyert felvételt, a fellebbezések és a rendkívül felvételi eljárás eredményeként még további 5-10%-os emelkedés várható. Több intézményben a felvételi eljárás jelentős növekedést hozott az előző évhez képest, a legtöbb tanulót a Beregszászi, a Brassai, az Irinyi és a Mechwart iskolázta be.

    Tanévzáró sajtótájékoztatót tartottunk

    A középfokú felvételi eljárás kapcsán Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója számolt be az eredményekről. A jelentkezők 87 tanulmányi területre, 2432 helyre adhatták be jelentkezésüket, 18 ágazat, 23 technikumi és 25 szakképző iskolai szakma közül választhattak. A tizenegy intézményből kilenc kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolta a jelentkezőket, emellett a Mechwart a központi írásbeli vizsga eredményét is figyelembe vette, továbbá a Bethlen központi írásbeli és szóbeli vizsgák alapján is szűrte a diákokat. De vannak olyan szakmaterületek, ahol egészségügyi és/vagy pályaalkalmassági követelményeknek is meg kellett felelni.

    A főigazgató elmondta, kiemelten fontos a DSZC számára a szakképzésen túl a nyelvi képzés, az idegennyelv ismerete is, mivel Debrecen gazdasági környezete egyre nemzetközibb, ezzel egyhangban kell működnie a képzéseknek is. A szakképzési centrum hat iskolában hirdetett nyelvi előkészítő évfolyamos, illetve nyelvi előkészítő évfolyamos két tanítási nyelvű, azaz 1+5 éves technikumi képzéseket, ezek a Bethlen, Brassai, Irinyi, Mechwart, Péchy és a Vegyipari. Továbbá a Vegyipariban 5 éves két tanítási nyelvű képzést.

    Szilágyi Sándor kiemelte, három intézményben, öt szakmában hirdetett meg a szakképzési centrum okleveles technikusi képzést, ezek a Bethlen (pénzügyi-számviteli ügyintéző, turisztikai technikus (idegenvezető szakmairány), a Mechwart (gépésztechnikus (CAD-CAM szakmairány), informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus) és a Vegyipari (vegyész technikus). Ezt a képzési formát is kiemelten kezeli a centrum, második éve hirdeti meg az iskolákban, ennek lényege, hogy a Debreceni Egyetemmel, mint stratégiai partnerrel kialakított tananyag elsajátítása után egyenes út vezet a tanulók számára a felsőoktatás felé.

    A szakképzési centrum intézményei április 28-áig értesítették a jelentkezőket és általános iskolájukat felvételi eljárás eredményéről (az egyeztetett felvételi jegyzék az iskolák honlapján is megtekinthető). De 15 napig lehetőség van jogorvoslati kérelmek ebnyújtására, ezek elbírálásáról a főigazgató dönt június 1. napjáig. A rendkívüli felvételi eljárás május 8. napjától veszi kezdetét. A rendes felvételi eljárás keretében 1683 fő nyert felvételt, a fellebbezések és a rendkívül felvételi eljárás eredményeként még 5-10%-os emelkedés várható. A Brassai és az Irinyi növelte jelentősebben a beiskolázási számait a múlt évhez képest. A legtöbb tanulót a Beregszászi, a Brassai, az Irinyi és Mechwart iskolázta be. A felvételi eljárás lezártát követően Szilágyi Sándor főigazgató úgy látja: a DSZC az elmúlt évekhez képest még mindig tudta növelni a létszámot, az előzetes becslések szerint idén 1-2%-os növekedés fog jelentkezni.

    A főigazgató beszámolt a kezdődő érettségi időszakot érintő számadatokról is. A 2023. május-júniusi vizsgaidőszakban 1307 fő tesz érettségi vizsgát, ebből rendes érettségi vizsgáját 1108 fő kezdi meg. Középszinten a legtöbben a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem mellett angol nyelvből, német nyelvből, informatikai és vegyi ismeretekből érettségiznek. Emelt szinten 565 tantárgyi vizsgát bonyolítanak le az intézmények, a legtöbben angol nyelvből, biológiából, történelemből, kémiából és ágazati tárgyakból vizsgáznak.

    Szó volt a szakmai vizsgákról is. A 2023. május-júniusi vizsgaidőszakban 2121 tanuló és képzésben résztvevő tesz szakmai vizsgát. Ebből 1780 fő szakmajegyzékes, 341 fő kifutó OKJ-s szakmát szerezhet. 70%-uk nappali rendszerű szakmai oktatásban, 30%-uk felnőttek szakmai oktatásában vesz, vett részt.

    Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a „szakmai vizsgákon vizsgáznak a tanulók és vizsgáznak a szakképző intézmények”. Elmondta, a tanulók vizsgáznak, hogy elsajátították-e azokat a követelményeket, amelyek a szakma műveléséhez szükségesek, a szakképző intézmények pedig kettő módon vizsgáznak: egyrészt az eredményekért hatalmas a felelősségük, ha jó felkészítő munkát végeztek, akkor a tanuló eredményei jók, másrészről a legfontosabb mutató a szakképző intézményekben, hogy az oklevelet, szakmai bizonyítványt szerzett diákok milyen arányban tudnak elhelyezkedni a saját szakmájukban. Az intézményhálózatban, a vizsgaidőszakban technikusi és szakképző iskolai szintű vizsgák is zajlanak. Tirpák Zsolt kiemelte, a legtöbben a legfeltörekvőbb intézményben, a Beregszászi Pál Technikumban vizsgáznak majd, a dobogó második fokán pedig a Brassai Sámuel Műszaki Technikum áll, a harmadik helyen pedig a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola áll, de az intézményeket tekintve elmondható, hogy széles szakmai spektrumban, nagy létszámban jutottak el a fiatalok a szakmai vizsgákig.

    A kancellár elmondta, a tanulók egy része az intézményekben szerezte szakmai gyakorlatát, de döntő többségben a fiatalok duális képzésben vettek részt, és a gazdálkodó szervezetekkel együttműködve teljesítették azt. Ez utóbbi a diákok számára szakképzési munkaszerződést, ezzel együtt pedig munkabért biztosít, ez 100 ezer forint feletti havi összeget jelent. Azok a tanulók, akik az intézményekben teljesítették a gyakorlatot, állami ösztöndíjat kaptak, ez tanulmányi átlaguktól függően 8 és 59 ezer forinti összeget jelent. A vizsgát teljesítők újonnan szerzett bizonyítványuk mellé anyagi juttatást is kaphatnak, az egyszeri pályakezdési ösztöndíj összege 133 és 302 ezer forint közötti lehet, ez a vizsga eredményétől függ.

    Szakmai vizsgák után munkaerőpiac. Tirpák Zsolt úgy véli, a csütörtöki tájékoztatóval fel lehet hívni a vállalatok figyelmét is arra, hogy ez az időszak, amikor számos tanuló megjelenik a munkaerőpiacon. A duális képzésben résztevők szakképzési szerződése munkaszerződéssé alakulhat, de ezen a lehetőségen túl, jelentős számú szakképzett munkaerő áramlik a munkaerőpiacra az intézményekben képzett végzett tanulók személyében is. A kancellár abban bízik, hogy mindkét fél él ezzel a lehetőséggel, hiszen úgy véli, Debrecen a lehetőségek városa, a szakmai tudás hasznosulására van lehetőség, kis és nagy vállalatoknál egyaránt, és számos olyan ágazat elérhető, ahol felkészült, motivált munkaerőre van szükség.

    GALÉRIA

    Tanévzáró sajtótájékoztató

    dszc-1_optimized.jpg
    dszc-3_optimized.jpg
    dszc-8_optimized.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

    2024. ápr. 19.
    Beke Ivett
    A város fejlődéséért

    A város fejlődéséért

    A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

    2024. ápr. 12.
    DSZC
    Új rekordok születtek Debrecenben

    Új rekordok születtek Debrecenben

    Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

    2024. ápr. 12.
    Pénzes László


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum