Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. okt. 7.
Beke Ivett

    Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

    Hőkamerás autó, rendőrségi bemutatók, bankbusz, robotok, kísérletek – szinte végtelen a sora a programkínálatnak. Három helyszínen várja az érdeklődőket hétfőn és kedden a Hello Szakma! – Út a jövőbe pályaorientációs kiállítás. A szervező Debreceni Szakképzési Centrum az előzetes regisztrációk alapján mintegy 4000 látogatóra számít a két nap alatt.

    Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

    A rendezvény már negyedik alkalommal tért vissza a Nagyerdő szívébe.  A DSZC 11 intézménye és vállalati partnerei mellett Debrecen és a régió egyéb iskolái is bemutatkoznak. A rendezvény fontos vezérgondolata, hogy mindannyian együtt dolgozunk a cívisváros munkaerőellátásának kinevelése érdekében. Idén három kiemelt partnere is van a rendezvénynek: a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Fontos hívószavak a képzés, átképzés, továbbképzés – a rendezvény várja a középiskolai pályaválasztás előtt álló fiatalokat, és a tanulni vágyó felnőtteket is. A DSZC 11 intézményének kínálatában: 20 ágazat 80 szakmája mutatkozik be.

     

    A Hello Szakma! hétfői megnyitóján Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: immáron hagyomány, hogy ilyenkor Debrecenbe érkezik. Úgy véli, a rendezvény fontos információátadásnak ad helyszínt. Az új szakképzési rendszer elért eredményeit sikerként értékelte. Elmondta, technikumba már jóval többen jelentkeznek, mint gimnáziumokba, mivel a technikumok a mérnökképzés előszobái is egyben, és számtalan ágazat van, amely megteremi a továbblépés lehetőségét. Kiemelte, a hároméves szakképző iskolai képzések során pedig olyan mesterségeket szerezhetnek a tanulók, amelyek szintén karrierutakat kínálnak.

    Dr. Papp László polgármester a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: csak szét kell nézni a rendezvényen, egyből levonhatóak a következtetések, hogy az oktatás és a gazdaság is virágkorát éli Debrecen városában. Rámutatott, a gazdaságfejlődéshez szükség van a szakképzés dinamikus fejlődésére is, amelyet a Debreceni Szakképzési Centrum létszámnövekedése jól mutat, ugyanis a 2015-ös indulás óta 7500-ról 13000-re nőtt. Elmondta, a világ számos meghatározó cége jelen van a cívisvárosban, A Hello Szakma a város egyik legkiemelkedőbb jelentőségű eseménye, ahol találkozási lehetőséget adnak egymásnak a különböző szereplők, hogy közösen egy szebb, dinamikusabb jövőt tudjunk építeni.

    Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a „Hello fiatalok, Hello Szakma” felütéssel kezdte köszöntőjét, rámutatott, több szervezeti egységgel vannak jelen a rendezvényen. Úgy fogalmazott: „A Debreceni Egyetem nem egy önállóan álló bástya, hanem egy integráns része a gazdaságnak és a város életének”. Kiemelte, a DSZC-vel az évek során egyre szorosabbra fonódik a kapcsolat, a felvételi rendszer is úgy alakul, hogy a technikumban tanuló fiatalok könnyebben el tudják érni a maximális pontot az egyetemi felvételi eljárásban, emellett az okleveles technikusképzésnek köszönhetően előre krediteket is gyűjthetnek.

     
       

    Mindig van lehetőség a továbblépésre: a technikumi és a mérnökképzést követheti akár a tudományos szint.

    Idén elindultak a DSZC rendészeti és közszolgálati képzései, ennek jegyében a rendezvény egyik kiemelt partnere a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A megnyitón a megyei szervezet részéről Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok volt jelen. A rendőrség széles spektrumban van jelen a rendezvényen, mások mellett fegyverzettechnikai- és bűnügyi technikai-, lovas- és kutyás bemutatókkal A rendezvényen elhangzott: Magyarországot a világ 14. legbiztonságosabb országaként tartják számon a globális biztonsági index (GPI) alapján. A szervezetnél úgy vélik, a biztonság a jövő záloga, ezzel a témakörrel is ismerkedhetnek az érdeklődők.

    Tirpák Zsolt a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott: „Álmodjunk jövőt, építsünk együtt karriert”, a kétnapos programsorozat arról szól, hogy az álmokból megépítsük a biztos jövőt, hiszen akkor tudunk jó döntést hozni, ha nagy információs kelléktár áll a rendelkezésünkre – tette hozzá. A kancellár elmondta: a Hello Szakmán alkalom nyílik a találkozásra, információgyűjtésre. Kiemelte, az elmúlt évek fejlődése köszönhető egyrészt a fenntartó szabályozásának, másrészt úgy véli, szükség van egy kiváló városra, a maga gazdasági környezetével, ahol boldog jövőképre lelhetnek a fiatalok. Tirpák Zsolt köszönetet mondott a rendezvény kiemelt partnereinek és kiállítóinak. Kiemelte, a karriertámogatás csak közösen valósítható meg, mert meg kell mutatnunk, hol hasznosulhat a megszerzett tudás. Együtt tudunk csak jövőképet rajzolni az itt élők számára.

    A délután folyamán a pedagógusoknak szervezett konferenciát a DSZC, melyet Szilagyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója és Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója nyitottak meg. A főigazgató rámutatott a továbbtanulás lehetőségeire, a pályaorientáció fontosságára, és a debreceni oktatási szereplők összefogására. Türk László köszöntőjében arra biztatta a pedagógusokat, hogy minden gyereknek igyekezzenek segíteni abban, hogy rátaláljanak a saját kincsükre, legyen szó jó kézügyességről, matematikai vagy történelmi rálátásról, esetleg sporttehetségről. A tanárok feladata, hogy egy kincskereső térképen végigvezessék a gyerekeket a saját útjuk, karrierútjuk felé.

    A konferencia során három színvonalas előadást hallgathattak meg a jelenlévők:

     „Közszolgálati életpályák” Gyimesiné Kocsis Anita rendőr őrnagy, Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Utánpótlás-tervezési és Toborzó Alosztály

     „A szakképzés lehetőségei a pályát választó diákoknak” Farmasi József főigazgató-helyettes, Debreceni Szakképzési Centrum

     „A duális képzés lehetőségei” Vásárhelyi Sándor oktatási és képzési osztályvezető helyettes, Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

    GALÉRIA

    Több mint 90 kiállító – rekord a Hello Szakmán

    DSC_2666.jpg
    DSC_2563.jpg
    DSC_2577.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Újra Hello Szakma a Nagyerdei Stadionban

    Újra Hello Szakma a Nagyerdei Stadionban

    Három rendezvényhelyszín, mintegy 80 standon, több mint 90 kiállító, interaktív standok, jó hangulat – újra Hello Szakma a Nagyerdő szívében. A rendezvény mára a régió legnagyobb pályaválasztási kiállításává nőtte ki magát. A Debreceni Szakképzési Centrum kétnapos programsorozata negyedik alkalommal tér vissza, és várja a környék általános- és középiskolásait, szüleiket, tanáraikat október 7-én és 8-án. 20 ágazat, 80 szakma.

    2024. szept. 30.
    Beke Ivett
    Ismét utaztak a rakománnyal teli kamionok a Profi-T-Ability debreceni fordulóján

    Ismét utaztak a rakománnyal teli kamionok a Profi-T-Ability debreceni fordulóján

    Logisztikai vetélkedőnek adott helyet Debrecen, szeptember 27-én. A városba harmadik alkalommal tért vissza a Profi-T-Ability logisztikai társasjáték országos bajnokságának területi fordulója. A program ezúttal új helyszínen, a Kossuth téren várta a fiatalokat. A négy továbbjutó között volt a Debreceni Szakképzési Centrum három tanulója is.

    2024. szept. 30.
    Beke Ivett
    Együtt a munkaerőutánpótlásért – a DSZC a XI. Napló Állásbörze kiemelt partnere

    Együtt a munkaerőutánpótlásért – a DSZC a XI. Napló Állásbörze kiemelt partnere

    Képzés, átképzés, továbbképzés – széles palettát kínál a Debreceni Szakképzési Centrum a tanulni vágyóknak. A centrum a város támogatásával és a gazdasági partnerekkel közösen azon dolgozik, hogy az egyre növekvő piaci igényeket szakképzett munkaerővel lássa el. Szilágyi Sándor főigazgató szerint: a Napló Állásbörze egy hármas találkozási pontot kínál.

    2024. szept. 26.
    Beke Ivett


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum